woensdag 31 maart 2010

Pasen



Zijn we er al klaar voor?
Eieren in huis? check! Alle ingrediënten voor de Napolitaanse paastaart, check!
Chocolade, yep! Lekker broodbeleg...check! Lemoncurd, kazen, tomaten liggen te rijpen.
Jam, Nutella. ook check! Koffie, sap, cider en bubbels, check!
Zaterdag nog even naar Marqt voor lekker brood.
En dan hopen dat ons klimaat niet zo in de war is dat het nu echt herfst blijft en dadelijk ook weer winter wordt. Ik heb veel behoefte aan zon!
En we willen maandag met veel vrienden paasbrunchen in de boomgaard van onze nieuwbakken boerenvriend GJ, voordat we aan zijn grote moestuinproject beginnen.
Nu eerst vakantiedingen doen, de Madame'tjes hebben nu al vakantie. Pannenkoeken als ontbijt, spelen logeren, naar Bakkum... Kom maar door met die pluizige gele kuikentjes.

maandag 29 maart 2010

Op de markt

Wat ik later worden wil, marktkoopvrouw geloof ik niet..... Ik heb gisteren een geweldige dag gehad, maar juist omdat het maar een aantal x per jaar is, is het leuk. Ik voelde me wel een beetje een van hen.
Met mijn grote volgeladen auto stond ik in de rokende file het Pure Markt terrein op. 's Morgens had ik alle spullen al in mijn auto gepropt. Turflijst mee, kassa mee, draagtasjes, inpakpapier en alle waar.
Op de markt uitladen. Mijn hele stylingidee vervloog in de wind. Leuke paasarrangementen, WOOEEIIIII! Dus de gele kuikentjes bleven in hun doosjes, alsook de leuke vlaggetjes. Alle losse spullen propte ik in de eiermandjes. Met veel keukentouw bleven de bloesemtakken en de vogelkooitjes wel hangen.
Roze BB kleedjes vastgeknoopt en alles erop gezet.
Verkopen maar! Uiteindelijk met 3 jassen aan was het helemaal niet zo koud. Het was leuk druk! Moet je nagaan hoe het hier straks in de volle lente is.
Door de zoete aanvoer van koffie, steakpie's van de taarten man, geroosterde merquez, short bread ven Stelle en glaasjes bubbels door Monsieur D. mijn partner in crime hielden we dapper vol tot het eind.
Alles in de bakfiets uit het park vervoerd, iets Puurder dan heen in de file. Naar huis, handen opwarmen. Biofrieten met mayo eten en al roze kauwgombalbellen blazend in de auto naar huis.
Dankzij de schapenwol gevoerde laarsen alleen maar zere sjouw-spieren in mijn rug. Ik vier gewoon vandaag mijn lome zondag. En pas over 4 weken weer!
Ben echt alleen geschikt als gelegenheidsmarktvrouwtje. Schrijf vandaag weer warm achter de laptop over eten en ga zo met een kop koffie even zitten kijken hoe mijn vers-gezaaide kruiden ontspruiten.

vrijdag 26 maart 2010

verwennen

We waren gisteren bij de fijnste slager van dit land.
Hij had een nieuwe soort worstjes; lamsworstjes. Hoe die smaken vertel ik je maandag. Ik heb wat vleeswaren ingeslagen voor het weekend, een broodje warm Zeeuws spek gekocht voor de lunch. Gewoon een zacht wit bolletje.
En in de hoek van de koelvitrine lag een prachtig stuk entrecote naar me te lonken. Ik heb een flink stuk van ruim 4 ons laten afsnijden.
We hadden een middagje kermis voor de boeg en daarna hadden lief en ik ook wel behoefte aan een traktatie. Na het kermisgeweld kroop ik in de keuken.
Vlees uit de ijskast gehaald. Aardappeltjes met olijfolie, rozemarijn en zeezout in de oven gestopt. Kleine uitjes geschild, het was een mix van rode, witte en 'gewone'. Deze gestoofd in wat boter en geblust met een scheutje balsamicoazijn. Met wat extra vocht lekker zacht en zoet gestoofd. Toen na een uurtje de aardappels bijna klaar waren heb ik het vlees goed gekruid. In een koekenpan een combi van boter en olie heel heet laten worden en het vlees mooi bruin gebakken aan beide zijdes. Het bakvet afgeblust met de uitjes en hun aanhangende saus en dat even in laten koken.
Er stond al zeker een jaar een hele mooie fles Pomerol op de kast te wachten op een geschikt moment, dat was gisteren. Wat kun je gelukkig worden van een een goed huwelijk tussen drank en spijzen.

woensdag 24 maart 2010

snelle hap

We hebben altijd wel een paar binnen een half uur klaar klassiekers die een paar weken achter elkaar voorbij komen. Iets dat groot & klein lekker vindt. Liefst iets waarvan de ingrediënten op voorraad zijn of bij de Turk op de hoek verkrijgbaar. Pasta met spekjes, doperwtjes, citroen, room & Parmesan is al weken favoriet. Maar nu de zon weer begint te schijnen hebben we een oude klassieker weer uit de kast gehaald: Couscous met gehaktballetjes in tomatensaus, boontjes en geraspte yoghurt met komkommer.

De couscous wel ik met wat kippenfond-poeder (uit de Franse supermarché), olijfolie, citroensap, zout, peper en kokend water. Vlak voor het serveren roer ik er wat fijngesneden bladpeterselie door.

Ik haal wat voorgekruid lamsköfte gehakt en rol er gehaktballetjes van. Die bak ik bruin aan in olijfolie en schep er dan een blik tomatenblokjes en een mespunt komijn bij. Daar laat ik de balletjes in gaarstoven. Ik serveer de mijne met een flinke klodder harissa.

Ik rasp een halve komkommer en roer die om met dikke yoghurt, Dat roer ik goed door elkaar met 2 lepels gepofte knoflookolie, zout en peper.

Ten slotte kook ik de boontjes 'al dente' en schep ze om met wat olijfolie en zeezout.
Dankzij mijn nieuwe blikopener had ik ook nog wat verse humus staan.

Maximaal een half uur in de keuken. Helemaal fijn!

dinsdag 23 maart 2010

Lente



Hè hè, eindelijk kan ik weer met de ramen open stukjes schrijven.
Het gezellige gerommel van de vuilniswagen op de achtergrond en dan hoor ik daar weer achter inderdaad vogeltjes fluiten. Ik eet van de week nog even mijn laatste pompoen op. En dan wil ik voorlopig vooral groene dingen eten. Ook al komen de tuinwerwtjes en de spinazie nog gewoon uit de vriezer.
Ben van het weekend zelfs naar het tuincentrum getogen en mijn eerste mini-kweekkas staat op de vensterbank. De eetbare bloemen komen eraan. Oost Indische kers, bieslook en kamille. En tot mijn eigen bloemen bloeien zijn deze van faux-plastique, inclusief vogels prima stand-in's.

zaterdag 20 maart 2010

cadeautjes inpakken

Nee, aan mijmeren over eten ben ik deze week niet zoveel toegekomen. Ik had het gewoon druk, druk, druk. Deadlines, recepten (om)schrijven, shoppen voor food-filmpjes. Styling, pakjes inpakken voor de webshop, dat doen we wel met veel liefde en zorg!




Mooie dingen bestellen voor in de nieuwste cadeaupakketten. o.a. eetbare bloemen en biologische groentenzaden. Inschrijvingen afronden voor leuke evenementen waar Madame Charlotte binnenkort live te zien is!. o.a. de Pure Markt in Frankendael in Amsterdam komende zondag. Kom langs voor last-minute paas shoppen.
We gaan in mei ook naar de Olmenhorst fair.

dinsdag 16 maart 2010

blikopener

Natuurlijk eet ik het liefste vers! Maar soms heb je haast of zin in iets uit een ander seizoen. Dan trek ik wel eens een blik open.
Met confit de canard, zoete tomatenblokjes of bonen. Tegenwoordig zitten er meestal wel van die treklusjes aan. Maar ook die breken graag op ongelegen momenten af. En zonder een goede blikopener heb je dan dus een probleem.
Ik had thuis nog steeds zo'n klassieke metalen blikopener. Eenvoudig, ouderwets en mooi! Stijl boven comfort is meestal mijn motto. Maar veel, heel veel ergenis boven gemak toch niet. Toen ik laatst voor een feestje snel 2 blikken Marokkaanse olijven wilde opentrekken om te marineren en dat helemaal mis ging had ik het echt wel gehad! Snertding, mooi..maar waardeloos. (zal geen verleidelijke vergelijking met mannen maken). Heb hem met een elegante boog, dat dan weer wel. Gewoon weggegooid.
Nu kon ik naar Duikelman gaan voor een grote proffesionele tafelblikopener en mijn 'petit appartement' echt tot de nok toe gaan vullen of op naar de blokker. Ik heb er nog nooit iets echt moois gevonden. Maar iets praktisch, dat wel. En sinds afgelopen zaterdag ben ik de trotse bezitster van een blikopener; lelijk-plastic-wit met rode strepen. Maar een souplesse.... en ook nog 3 jaar garantie. Ik heb net zingend een blik kikkererwten opengedraaid en even snel een verse humus gedraaid voor de lunch. Ik bewaar hem gewoon achterin de keukenlade in plaats van decoratief aan een vleeshaakje. En voor een fotoshoot wikkel ik hem gewoon in een mooie theedoek. Hopelijk zijn we vrienden voor het leven.

sprookjesbos



Ik heb zulke mooie plaatjes binnengekregen van de catering die ik laatst deed op de boomplantdag van LINDA en LIV', die wil ik jullie niet onthouden.


zondag 14 maart 2010

groenten

Ik bladerde van de week verlekkerd door een oude Donna Hay en zag er allerlei groentendips. Dat is altijd al een borrelhappenfavoriet, met grissini, toast of andere broodachtigen. Ook altijd fijn om een gewone boterham mee op te leuken.
Ik stond toch in de keuken om een feestje op te fleuren. Dus als je ook een uurtje of wat hebt.
Pof wat knoflook; hele teentjes knoflook, met schil onder een laagje olijfolie zetten en op een warmhoudplaatje zachtjes een half uur laten pruttelen. Laat afkoelen in de olie. Als je niet alles gebruikt, bewaar de rest dan in een schone jampot.
Pof hele aubergines in een oven van 180 graden. Prik er met een vork wat gaatjes in en leg ze 50 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
Voor de auberginepuree: verwijder de schil van 3 gepofte aubergines en maal met 3 teentjes gepofte knoflook zonder schil, een blikje uitgelekte witte bonen, een flinke scheut grassige olijfolie, zeezout en versgemalen peper tot een smeuige dip. Voeg eventueel wat citroensap toe om het iets frisser te maken.
Nu het nog net geen lente is maakte ik een pompoenpuree. Snijd een flinke flespompoen in blokjes, rooster ze op een ovenplaat 40 minuten in een oven van 220 graden. Besprenkel eerst met olijfolie, zeezout, gedroogde salie, een snufje kaneel en een fijngevijzeld gedroogd chilipepertje. Pureer in de keukenmachine met een gelijke hoeveelheid volvette Turkse yoghurt. Heel fijn dipje!
En dan de all-time favorite: gegrilde paprika zonder schil met een gelijk deel zachte feta, een handje bladpeterselie, wat peper en lekkere olijfolie pureren. Dippen maar!

Als het eindelijk echt lente wordt maken we weer zachte spinaziedipjes, zoete bospeentjes met sinaasappel & knapperige erwtjes met jonge geitenkaas en munt.

woensdag 10 maart 2010

biologisch

't is niet altijd vanzelfsprekend OK. Mijn jeugdtrauma van de geitenwollensokkenverkoopster met batikblauwe trui in de biowinkel in het dorp zal nooit helemaal verdwijnen. Ik durfde niet eens zelf naar binnen voor het felbegeerde potje zwart-wit poeder. Gelukkig is het bio-imago in de loop der tijden wel verbeterd. Ik durf tegenwoordig zelfs de winkels in. Bij Marqt trof ik vandaag bijvoorbeeld een medewerker, 2 zelfs, waarvan ik bijna onnodig extra boodschappen zou gaan doen.
Er liggen niet meer enkel wormstekige appeltjes en uitgedroogde wortelen bij de bio-winkel. Sommige medewerkers hebben nog wel de neiging om hun leer bijna strenger te prediken dan Wilders zijn hoofddoeken het land uit theorie.
Maar zonder alle bestrijdingsmiddelen heb je grote kans, mits je dat gevarieerd doet, gezonder te eten. En als je de verse seizoensgroenten kunt vinden, eet je zélfs een stuk lekkerder. ja,ja..Als je alles in eigen tuin of op eigen balkon kweekt is het ook nog betaalbaar.
Waarom dit hersenspinsel, ik ben bezig een recept te ontwikkelen voor in het blad van staatsbosbeheer. Daarbij dient liefde voor de natuur hoog in het vaandel te staan. Dus receptuur van het seizoen met ingrediënten die met liefde voor de natuur worden gekweekt. Haal de spullen uit de buurt zodat er geen vieze vrachtwagens of erger nog vliegtuigen urenlang er hun vervuilde uitlaatgassen voor de natuur in hebben geblazen.
Ik zal iets bedenken dat in principe op mijn eigen balkon zou kunnen groeien, dat moet lukken met behulp van het nieuwe boek: Zelfgeoogst van Marjan Flint, het nieuwste snor boek. Of anders in het seizoen, verantwoord geoogst door een ander, verkrijgbaar is.
Over dat leuke nieuwe boek snel meer, het wordt o.a. een nieuw Madame Charlotte cadeaupakket met biologische zaden en een setje balkongereedschap.
Ga ik nu nog even broeden op de recepten.

zondag 7 maart 2010

feest in het bos

Even.. ook voor mijn eigen archief wil ik de catering van afgelopen donderdag in woorden vatten: De gasten werden ontvangen met kardemon-honing koekjes met pistachekruim in de vorm van een boom . Een barista wagentje maakte er fijne koffie bij.
Men werd vervoerd in Jeeps naar onze sprookjesplek in het bos. Een prachtig gestylde legertent en mjn eigen keukentent ernaast.
Er was verveine en verse munt thee in mooie goudkleurige keteltjes.
Ik bakte zoute kaaskoekjes van een soort kruimeldeeg maar dan met Parmesan, rozemarijn & zeezout in de vorm van bladeren.
Er waren groentedips: 1 met bietjes-yoghurt-sinaasappel & komijn met paarse eetbare viooltjes, 1 met geroosterde pompoen, bestrooid met een kruidenmengsel van salie-chili-kaneel & zeezout, fijngemalen in de vijzel. En 1 met geitenkaas-doperwtjes & munt. Bij de groentendips Grissini in 3 smaken: naturel, sesam en weer rozemarijn.
Er was een courgette-citroensoepje met flageolet boontjes. Geserveerd in een glaasje met een kleine broodje van Carl Siegert.
Er waren 3 soorten biologische kazen; brandnetel, harde geit en comté. En de al eerder beschreven frieten mét!
Daarbij dronk men cider, biologische sappen: appel, appel-kersen & sinaasappel. Evian & Marie-Henriette. De zon scheen en het was goed.

vrijdag 5 maart 2010

patat

Patat bakken is een kunst en ik kan vol trots zeggen dat ik deze kunstvorm redelijk beheers. Maar daar ging een hele studie aan vooraf. Ten eerste: veel patat eten, proeven en bedenken welke ik nu de lekkerste vind. In de Voetboogsteeg zat mijn eerste grote patatliefde mede door de Belgische sauzen, Andalusiësaus is echt zo lekker! Toen friet van snackkot Eiburgh, die als ze goede zin hebben er zelf tartaarsaus bij maken of er heerlijk stoofvlees bij serveren. Mijn laatste vlam is het Friethoes, eerder al uitgebreid beschreven.
Maar nu zelf aan de slag.
Ik had al met veel belangstelling het frietbakverslag van Janneke Vreugdenhil gelezen op haar nrc-next blog en sinds ik laatst Jeroen Meus van Plat préféré met de hand én een lineaal de ideale frieten zag snijden was ik om.

Op advies van een vriend ging ik naar de aardappelboer bij de markthallen en zei hem dat ik friet ging bakken, hij gaf me een zak van 25 kilo grote Agria's mee. Ik kocht olie (een mix van zonnebloem & arachide), sleep mijn messen en ging aan de slag. Ik vind ze het lekkerst met een beetje schil, dus het is zaak alle modder goed van de aardappels te boenen. De beste maat is een friet van 1 centimeter breed & dik en lekker lang. Vers gesneden wreef ik ze goed droog met een schone theedoek. Het vet verhit tot 140 graden, exact gemeten met mijn kookthermometer. De frieten 10 minuten voorgebakkenen zonder ze te laten kleuren, toen laten afkoelen. Het vuur opgestookt tot het vet 180 graden was. Bak de frieten goudbruin & krokant in ca 4 minuten. Goed zouten. Daar heb ik speciaal zo'n friet-zout-bus voor gekocht. Proef 1 friet voor of ze goed gezouten zijn. Z nodig bij-zouten. Direct serveren, liefst met fijne mayo. Bijvoorbeeld een flinke klodder Hellmann's.
Zo bakte ik afgelopen week 15 kilo friet voor én af! Tot grote vreugde van mijn cateringgasten in het bos. Ik had zelf stemmig bruin papieren puntzakken gevouwen. Madame Charlotte's frietvorkjes erbij. Helemaal top! Ga een medaille voor mezelf maken meester frietbakker...

dinsdag 2 maart 2010

Vanuit huis werken

Ik kan er niet vaak genoeg over schrijven maar het grootste voordeel van thuis werken moet toch echt wel de lunch zijn.
Ok,ok, ik kom inmiddels om in de dozen en voorraden voor catering & webwinkel, de opslag puilt uit en je bent nooit echt vrij want je "kantoor" staat in de hoek van de kamer. Maar ik vind gelukkig dat ik heel fijn werk heb.
Wat doe ik deze week....Ben 1 voor 1 de webwinkel aan het vullen met nieuwe spullen, maar wacht nu even op de internettovenaar want die vooroorlogse verbinding drijft me tot razernij, gelukkig schijnt de zon. Gisteren de paasmailing verstuurd.Vanmorgen was ik shoppen voor een cateringklus donderdag. Hele leuke aardappelboer ontmoet en tussen de blikken bonen een prachtig olijfboompje gevonden voor een spotprijsje. Dat olijfbomenbladerengroen is toch wel zo mooi...
Alles mijn 'jolie appartement' binnengesleept. Nog steeds 3 hoog dus fitness hoeft vandaag echt niet meer.
Ik beantwoord af en toe wat vragen, op afroep voor een mooi gesponsored culi-blad. Ontwikkel wat recepten en test de perfecte combi van citroensap-groene thee en honing ice tea voor een picknick productie volgende week. Straks ga ik koekjes bakken; zoet & hartig vast voor donderdag in het bos. Daarna frietzakken vouwen van ouderwets bruin papier, ook voor in datzelfde bos. En dan doe ik tussendoor op mijn manier ook nog het huishouden. En dan die lunch... Gisteren een restje pasta met runderstoofvlees, pastinaak & wortel. Vandaag een rotirol, die had ik vorige week ruim ingeslagen bij de oosterse groothandel. Met een flinke lik hottie sambal mét aardappel. Straks nog een handje worteltjes en ik kan er tot vanavond weer tegen.

maandag 1 maart 2010