zondag 29 augustus 2010

herfst

Ik ben bezig met een verleidelijk voorstel zoals ik mijn cateringoffertes pleeg te noemen.
Maar het is moeilijk met dit rare weer.
Ik heb mijn eerste zelfgekweekte kruiden maar te drogen gehangen voordat de plantjes er met dit barre weer compleet aangaan. Mijn zelfgeplantte dahlia's zijn al vernietigd.

Vieren we de nazomer en eten we nog even licht, frisgroen & zonnig? Of ontkennen we het weer niet en gaan we gewoon alweer voor de herfst. Gisteren de eerste pompoensoep gemaakt. Vandaag maar gewoon een restje wildzwijnstoof uit de vriezer getrokken, weliswaar opgefleurd met knapperig groene doperwtjes, maar toch....
Er zijn natuurlijk volop paddestoelen. En ik heb mijn vissen toch al liever weer even gerookt dan rauw in citroensap. Ik ga denk ik voor die catering over een paar weken voor de Mediterane nazomer. Geconfijte uien en ansjovis, pompoenpuree, maar ook taartjes met Franse kaas en knapperige amandelen. En iets met courgette..

Ga morgen maar eens met mijn neus in mijn collectie boeken & bladen, ik kom er vast wel uit met die hapjes. Wordt vervolgt.

dinsdag 24 augustus 2010

Lalalala Lola

Mevrouw wordt 9 morgen en ze weet precies wat ze wil.
Een besloten dinertje morgenavond, vrijdag een discofeest met haar vrienden en dan nog een "grote mensen feest".
Maar even over het diner, dat houden we in ons kookparadijs.
We dekken de tafel met mooi geborduurde kleden.
Schikken de bloemen,
Poetsen de glazen & koelen de drankjes
Ze heeft een select gezelschap uitgenodigd.
En we dineren in verschillende gangen.

Eerst een glaasje bubbels, met en zonder alcohol.
Dan een tomatensoepje, gevolgd door toast met boter en voor de liefhebber Hollandse garnalen.
Dan gevulde ravioli's met 4 soorten kaassaus; 4 formaggi!
En veel soesjes met ijs en chocoladesaus toe.

Als dat geen feest wordt, om over dat nieuwe circuspakje nog maar niet te spreken. Dat ontwerp-tekenboek, die tule rok met stipjes, een heerlijk boek en vast nog veel meer.
Oh ja, en ze deelt komkommerkrokodillen uit versierd met spiesjes van kaas en Amsterdams zuur. Kom maar door met die verjaardag.

maandag 23 augustus 2010

restjes...

Als je zo een aantal dagen staat te koken voor allerlei pluimage, heb je wel eens restjes.
Zoals gisteren een halve zak uienringen, die ik confijtte en omtoverde in een zoetzure uienchutney. Die was fijn bij het restje rollade van Beemster landvarken.
Van 2 overgebleven courgette's had ik wat courgettekoekjes gemaakt, courgettes fijngeraspt,eitje, beetje bloem, beetje verse munt en wat zout & peper erdoor. Lepel voor lepel bakken in olijfolie. Er was nog wat yoghurtdip met gepofte knoflook. Een grote pot cornichons uit de Franse supermarché en een gekregen brood van de buurbakker naast ons kookparadijs. Geweldig diner.

Nu is er nog wat tonijnmousse, beetje rucola. Wat venkel, veel verse kruiden en een giga stuk Parmesan.
Ik denk dat we morgen een non-kosher, non-halal porcetto tonato met een fijn pastaatje en de laatste rode besjes toe eten.

zaterdag 21 augustus 2010

eerste kiekjes







Het begint ergens op te lijken chez Madame Charlotte,

dinsdag 17 augustus 2010

update cuisine

We hebben geboend & gepoetst, gewit & geschroefd. Ik heb allerlei enorm grote apparaten besteld, contracten getekend. En voor nu is de keuken even klaar om er een enorme sail catering uit te knallen. Donderdag zo'n 200 gasten en maandag nog een clubje van 80.
Vanmorgen is mijn enorme fornuis aangesloten.
Heb vandaag pâte brisé getest voor de hartige taarten.
Als het recept perfect is na de SAIL geef ik het jullie.
Geconfijte uientaart met ansjovis, 3 kleuren snijbiettaart met provolone, preitaart met spekjes.
En ik heb zo'n enorm kaasmes aangeschaft. Kom maar door met die borrelhappen. Ik lust de 15 kilo kaas rauw. Bij slagerij de Wit heb ik hun gerookte ossenworst besteld, maar ook leverworst, gekookte worst en heerlijke venkelworstjes.
Ga nieuwe haring aan vlaggetjes rijgen en besprenkelen met korenwijn. Heel veel bitterballen bakken.
Maar nu ga ik even al mijn kruiden in een kratje mikken, want ik heb morgen geen tijd om mis te grijpen.

dinsdag 10 augustus 2010

le fast food

Ik ben al dagen aan het klussen.
Maar het wordt MOOI!!
We verwijderen lagen bakvet, schrobben, boenen, slopen vieze vloertjes weg en verven alles wit, wit, wit.
Vandaag wordt de dubbele spoelbak gebracht, 2 enorme koelkasten en een stelletje biertafels.
Gisteren een geweldig fornuis besteld. Iemand kwam spontaan een oven brengen en na uitgebreid schrobben van mams lijkt de vriezer die we kregen wel weer nieuw.
We schroeven stellingkasten in elkaar en ik ga weer verder met wit..wit..wit verven.


We eten Turkse pizza voor de lunch en ik heb 's avond al 2 x een geweldige hamburger met zelfgemaakte frietjes gegeten bij club 8. Vanavond ga ik maar eens voor de roti denk ik.

Het grote koken begint volgende week. Dit weekend voorzichtig opstarten. En dan ga ik voor de mega SAIL catering..Maar dat wordt een eitje in die nieuwe keuken.
Morgen nog even naar IKEA, even langs Duikelman... en dan rock & roll.

vrijdag 6 augustus 2010

Onze plek

Oh, we hebben zo'n prachtige bedrijfsruimte. GROOT en een enorme tuin erbij!
Super!
Met een appelboom en hij staat vol bramenstruiken.
Er moet even flink geboend worden en wat fris wit geverfd.
Maar dan heb je ook wat.
De Madammekes vieren elders vakantie en ik heb lekker de tijd voor zaken en speuren naar inrichting.
Want over een week wil ik rock & rollen,
er dient uitgebreid gekookt te worden voor de SAIL.
En hoe romantisch dat ook is met mijn balkondeuren open, kruidentuintje onder handbereik, zonnetje erbij. 3-hoog achter......
Ik verlang naar een werkblad groter dan mijn snijplank, 5 pitten, een grote oven waar van alles tegelijk inkan. Een keukenmachine die niet achter de voorraad zoutjes, beschuiten en crackers staat. Een enorme koeling waar alles ruim in kan. Al mijn schalen uitgestald achter me..zodat de puzzel wat gaat waarin veeeel makkelijker wordt.
En alles op de begane grond, hier kun je met goed fatsoen een leverancier ontvangen.
Catering bespreken, een serie cadeaupakketten samenstellen voor een jubileum, geweldige kerstpakketten verzinnen voor de redaktie van...noem eens een leuk blad.

Samen koken met Sterk in Eten, dat lijkt me ook zo fijn. Ze heeft de hele week iets op het vuur staan om al die drukke mensen te voorzien van heerlijke gerechten.
Een bedrijvige werkplek die naar lekker eten ruikt, ik kan niet wachten.

En ik heb mijn huis terug!

zondag 1 augustus 2010

vakantie rekken

Ik ben niet de enige, die op reis flink inslaat van de plaatselijke lekkernijen om het vakantie(eet)gevoel thuis zo lang mogelijk te rekken.
Ik ben nog steeds een beetje in Frankrijk:

's Morgens een paar kopjes koffie met een stukje toast & kastanje jam
voor de lunch een lauwwarme salade met boontjes en wat geconfijte gans.
En dan tegen een uur of 5/6 krijg ik trek in iets zoutigs en schenk een glaasje wijn in
Voor Pastis is het hier nu echt niet warm genoeg.
Ik snijd er wat plakjes droge worst bij.

Tegen een uur of 8 eet ik wat warms en dan kaas toe. Nog een kopje koffie met een stukje donkere chocolade met caramel en brokjes fleur de sel.

Deze week ga ik alle mooie uitjes inmaken die ik daar in grote zakken kocht, weckpotten genoeg na een rondje supermarché. Met alle blikjes gans (confit, rilette, cassoulet, foie) die ik scoorde op een boerderij in de heuvels van de Périgord wordt het zo nog heel lang nagenieten.