maandag 27 september 2010

troost eten

Soms zit het tegen..vette pech, ongeluk, verdriet.
Op dat soort momenten heeft zelfs Madame Charlotte geen trek meer.
Als er dan toch gegeten dient te worden dan liever iets dat makkelijk weghapt. Rijst met zacht gestoofde groenten, pasta sliertjes met een sausje.....
Maar al vanaf dat ik klein was wil ik 1 ding het liefst als ik troost kan gebruiken: Aardappelpuree. Toen het liefst met spinazie à la creme en een zachtgekookt ei. Nu is alleen de puree eigenlijk al genoeg.
Dan kook ik lekkere kruimige aardappels, haal ze door de pureeknijper, roer er warme melk met roomboter en 1 of 2 teentjes gepofte knoflook door. En dat lepel ik dan zo'n beetje gedachteloos weg.

donderdag 23 september 2010

Geluk bij een ongeluk

Ik roosterde van die prachtige roze-witte choggia bietjes met honing en wat mirin; Japanse rijstazijn. In de oven, maar het effect was bizar, zeker een onaangenaam huwelijk tussen de Noord-Hollandse biet en de Japanse azijn.
Er kwamen vreemde grijs-bruine vlekken in?! De smaak was nog steeds prima, maar dit kan echt niet meer met goed fatsoen op een buffet.
Wat nu?
Dan maar een dip... met extra honing, een snuf gemalen komijn, wat gepofte knoflookolie, fijne olijfolie, een flinke hand peterselie en een lepel yoghurt. In de keukenmachine.
Superbe, gered! Dat op een knapperige crostini met een extra plukje peterselie.
Maar die allergische reactie blijft vreemd.
De gele bietjes deden het prima met een scheutje gembersap, mosterdpoeder en wat citroen en rode bieten met granaatappelmelasse blijkt een perfect huwelijk.
Hoera voor de bietjes.

dinsdag 14 september 2010

herfstgebak


foto: Sven Benjamins
Voor Onverwacht Nederland, het blad dat staatsbosbeheer 4 x per jaar voor haar leden maakt heb ik deze volgende recepten geschreven, gebakken en gestyled
Herfstgebak met zelfgeplukte ingrediënten
receptuur & (food) styling: Madame Charlotte

Bramen-lavendel cupcakes
9 stuks

1 tl gedroogde lavendel bloemtjes
50 ml melk
2 eieren, losgeklopt
100 g (riet) suiker
2 eetlepels honing
1 el vanillesuiker
125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
125 g boter
1 doosje bramen, ca 27-30 stuks
1 muffinvorm, ingevet

1 Verwarm de oven voor op 180 º C . Warm de melk op met de lavendel. Het mag niet koken. Zeef de lavendel uit de melk en laat even afkoelen.
2 Klop de eieren met de suiker, de honing en de vanillesuiker schuimig. Roer het bakmeel en dan de boter er doorheen. Roer er als laatste 3-4 eetlepels lavendelmelk door tot je een soepel beslag hebt.
Schep het beslag in de muffinvormpjes. Laat in ieder vormpje 2 bramen zakken
3 Bak je muffins in ca 20 minuten goudbruin en gaar! Serveer ze met een lik mascarpone en verse bramen. Lekker met een kopje earl grey thee.

Geen zin in lavendel of niet in huis? Gebruik gewone melk.


Suikerbrood met appel
10-12 porties

100 gram roomboter
500 gram bloem, gezeefd
1 theelepel zout
150 ml melk
7 gram droge gist
2 eieren, losgeklopt
2 grote of 3 kleine appels
1 theelepel kaneel
2 kardemonpeulen, fijngestampt
100 rietsuikerklontjes, grofgehakt
4 el rietsuiker

1 Laat de boter smelten en even afkoelen (houd 2 eetlepels apart). Schep de bloem met het zout in een kom. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de melk. Kneed dit met de boter en de eieren door de bloem tot een soepel deeg. Laat minstens een kwartier op kamertemperatuur rjzen.
2 Verwarm de oven op 200 º C. Schil de appels en snijd ze in kleine partjes. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 50 cm lang en15 cm breed. Verdeel de appel, de kaneel, de kardemon en de grove suiker hierover. Rol het brood nu losjes op.
3 Bestrijk het romdom met de rest van de boter en bestrooi met de losse suiker. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het brood erop, bak het midden in de oven in ca 40 minuten gaar en bruin. Laat het afkoelen.

Hazelnoot-haver koekjes
18-20 stuks

100 g bloem
100 havervlokken
1 mespunt zout
50 g hazelnoten, grofgehakt
1 ei, losgeklopt
75 g boter, gesmolten
100 g riet- of bruine suiker
2 el honing

1 Verwarm de oven voor op 200 º C. Roer bloem, havervlokken, zout en hazelnoten goed door elkaar. Schep goed om met het ei, de boter, de suiker en de honing zodat je een grof kleverig beslag krijgt.
2 Schep met behulp van 2 lepels kleine bergjes van het beslag op een ingevette bakplaat en druk ze een beetje plat. Houd ongeveer 1 centimeter afstand tussen de koekjes.
3 Bak de koekjes in 12-15 mnuten mooi bruin en gaar. Haal ze direct van de bakplaat en laat ze afkoelen en uitharden op een rooster.

Je kunt de hazelnoten vervangen door allerlei soorten noten, bijvoorbeeld beukenootjes of walnoten.

maandag 13 september 2010

Kunsthal Kookt


Madame mét lieftallige assistente

Het was lekker druk


Monsier et Madame

Het was fijn op de Kunsthal Kookt 2010! Heerlijke dingen geproefd, leuke mensen ontmoet. Iedereen was dol op lekker eten. De foto's van Sven Benjamins zorgen ervoor dat we een prachtig winkeltje hadden. Superbe... En naast Madame nu ook eens een foto van Monsieur; het zakelijk brein achter Madame Charlotte. Achter kraampjes staan doet hij met frisse tegenzin!

Ik geniet na van al het lekkers dat ik meenam uit Rotterdam,
brood van Menno, snoepjes van Raspberry Maxx & Bertrand, kaas van l'Amuse, Hongaarse salami, soep van de Kleinste soepfabriek, sambal van Hottie (die verkopen wij ook on-line), bloemen uit de moestuin, die geweldige boter Guernsey en ik proef dat varkentje van de Lindenhof nog.....

En dan heb ik de helft door alle drukte nog niet eens gezien.

dinsdag 7 september 2010

back to buisness

Ja, we zitten er weer helemaal in. Opstaan, maar school, werken, zwemles, uit spelen, sociaal doen...
's morgens ontbijten in, ieder zijn meug. Chocopofs, yoghurt met muesli, toast met jam. Dan vullen we de trommeltje: fruit..niet iedere dag hetzelfde, crackertjes, soms een yoghurtje en broodjes. Flesjes water of limo, pakje sap. Voor de naschoolse honger hebben we nieuw fruit, bamisoepjes of broodjes. En weer eten, ik probeer 'datlusikniets' door de week te voorkomen, lekker eten en dan nog even spelen. Zo gaan we weer relaxed naar bed.

Dus in het weekend koop ik een groot assortiment fruit, stouw de vriezer vol brood. Koop lekkere kaas en worst voor de dames. En dan hebben we nog steeds niet gedineerd. Vooruit, voordat ik weer uitgebreid en lekker ga koken. Ná de Kunsthal kookt!
Een supersnelle tip. Ontdooi gesneden spinazie uit de vriezer (zonder creme), kook kant en klare gevulde ravioli's. Snijd 2 tomaten in blokjes. Schep alles met een flinke lepel kookvocht van de pasta door elkaar en bestrooi ruim met je favoriete kaas. Ik neem er dan nog een handje van mijn immer op het balkon groeiende snijbiet bij. Iedereen tevreden. Binnen 10 minuten!

donderdag 2 september 2010

Mijn tomaat



Zelfgezaaid, zelf laten groeien, zelf in een kistje met vruchtbare grond gestopt, zelf water gegeven en liefdevol toegesproken. Hij is niet zo groot geworden, maar inmiddels prachtig rood. Ben trots!
Als het op je balkon al zo leuk is, hoe leuk wordt het dan wel niet nu ik een enorme tuin tot mijn beschikking heb! Superbe!