zondag 24 juli 2011

au friture

Het pronkexemplaar van mijn havenrestaurantje is een enorme frituur unit.
Naast een geweldige collectie houten serveerplanken, bestek met dito gedraaide handvaten & prachtige rookbruin aardewerk.
Ik gebruik hem met groots plezier om kilo's handgesneden frieten mee te bakken.

Gisterenavond hadden we alle weersvoorspellingen negerend onze barbecue plannen stug doorgezet.
Alle eventuele klanten waren afgehaakt.
Maar de harde kern had zich door de regen naar de haven gewaagd.
We mixten een cocktail, ik stookte de oven op.
Zette de bar vol hapjes, maar kolen aansteken ging ons te ver.
Dan de frituur maar op hoog, eerst de aubergines erin, in plakjes.
Met zoete tomaat, verkruimelde feta, wat bladpeterselie, scheutje fijne olie en fleur de sel. Niet slecht.
Mijn mooie satéetjes van procureur van Beemster landvarken gemarineerde in gember, soja & gpofte knoflookolie
Hup, het hete vet in... Goed te doen, met een weemoedige herrinnering aan vleesfonduen in onze jeugd.
Lenteuitje erover, dipje van yoghurt met gepofte knflook.

Ook pittige merquez worstje frituren gaat super! In stukjes snijden met verse tomatensalsa.
De rest van de worsten gingen in de hete oven, net als de veelkleurige courgette.

En ten slotte frituurde we ook nog een portie frieten krokant en zout.

Ik voorzie nog een mooie frituurtoekomst, met veel tempura, inktvissen, eigenlijk fritto misto van vanalles.
Marsen & ijs schijnt ook te kunnen... woehoe..

donderdag 21 juli 2011

le restaurant



Ik hield al van eten & drinken. Bakte uitbundige taarten voor iedere verjaardag.
Het hongerige puber zijn & een hardwerkende moeder hebben maakte dat ik al vroeg zo nu en dan achter de pannen schoof.
Mijn ouders zijn vlak voor mijn geboorte bijna naar Frankrijk geëmigreerd en kookten het liefst zoals hun bijna buurvrouw tante Jeanne. Knoflook, tomaten en tijm fleurden het gemiddelde karbonaadje flink op.
Mijn jaren als keramiek, geschiedenis & kunstgeschiedenis student fleurde ik op met kopjes koffie en bier slepen. Bladen vol.
Het grote café werd een restaurant, ik leerde wijn & champagne ontkurken.
Werd van de counter de keuken ingetrokken bij een Italiaanse delicateur, na honderden kratjes tomaten & peterselie snijden kon ik koken van 1 tot 300 man.
Keek met veel plezier in de pannen bij restaurant Lof.
Maakte van de catering van de Rode Hoed een ruim zelfvoorzienend instituut.
Heb genoten van Het Rijk van de Keizer, de lokatie, de droom die erachter zat, er was helaas geen plek voor 2 eigenzinnige zielen.
Kwam tot bezinning achter een bureau maar schreef recepten voor over de hele wereld.
Besefte dat mijn passie voor stylen, shoppen, eten, koken en ontwerpen misschien wel eens 1 geheel zou kunnen worden.
Begon een prachtige culinaire webwinkel die langzaam tot bloei komt,
Mijn fortuin ligt nog immer aan het eind van de regenboog dus scharrel ik op diverse vlakken mijn culinaire centen bij elkaar.
Vond inmiddels een kookatelier vanwaaruit dat wel heel prettig gaat.
Droomde al jaren van een strandtent en zet door toeval en vriendschap opeens mijn eerste voorzichtige pasjes als restaurateur aan het water. Mijn eigen strandtent aan de haven.
Het weer doet niet heel leuk mee, maar toch barbecueden we al, vierden een aantal feestjes.
Op 10 minuten fietsen van het kookatelier, ben je op vakantie aan de groot mokumse binnenzee.
Als de zon straks ook beseft dat het zomer is hoop ik de ijsjes en de zoute frietjes niet meer aan te kunnen slepen.
Meng ik kannen ijsthee van verveine met citroen & honing. Bak plaattaarten met zomerfruit.
Wij gaan op vakantie naar Mokum aan zee.
Eind augustus kunnen de mademoiselle's vast zeilen, hebben we goudbruine schouders & ruiken we naar een parfum van watermeloen & frituurvet. En het leven is goed.

dinsdag 19 juli 2011

uit het schooltuintje

Alle romantische ideën over schooltuintjes zijn waar.
Mijn stadse mademoiselle heeft vol bewondering de natuur gevolgd.
Ze schoffelde en wiedde, stopte zaden en knollen in de grond.
Liep elke vrijdag met alle 6de groepers naar de tuin.
En gedurende het voorjaar kwamen ze, plastic zakken vol.
Radijzen en sla,
toen prachtige kleuren snijbiet, verse kruiden
Er kwamen goudsbloemen & strobloemen om te drogen
Ze kwam thuis met een potje zelfgemaakte goudsbloemzalf!



En nu zijn er leuke kromme worteltjes & knoeperds van aardappels,
die vulden we gisteren aan met tuinerwtjes & roomboter met zeezout & citroen
gebakken poontjes van de markt met een salsa van tomaat, kappertjes & basilicum

Een feestmaal!
Van schrik dachten we dat het vakantie was..
we bleven natafelen met een glaasje wijn.
De mademoiselles doken in ons zwembad en gingen op mediterrane tijden naar bed, maar ach..nog maar 4 dagen!

donderdag 14 juli 2011

erwtensoep?

Natuurlijk is het overdreven om geljk over zuurkool & erwtensoep te schrijven als het hier zomers een weekje regent.
Maar niet is zo verhelderend als een potje lekker over het weer zeiken.

We hebben wel stamppot gemaakt gisteren, met knisperende andijvie, lekkere zoute spekjes en een flinke lik Hottie aardappelsambal voor mij.
Ik denk dat is straks voor de lunch een lekker pittig bamisoepje neem en vanavond pasta met worstjes in tomatensaus,
Maar wel met een mooie salade. Laten we het seizoen niet ontkennen.
Ik heb mijn huis vol mooie bloemen gezet, knip voor het zongevoel hier en daar een lampje aan.
Mij krijg je niet klein. Nog een ruime week en ondanks dat er vrolijk wordt doorgewerkt hebben we het vakantiegevoel al bijna te pakken.
Weer of geen weer.

maandag 11 juli 2011

Het taartenbakvrouwtje

Zo vind je jezelf opeens terug tussen beboterde taartvormen, rollen marsepein, kleurstoffen, zoete appeltjes, zachte frambozen.
De een na de ander is jarig, en dan beloof ik nog wel eens een taart...
Wat voor taart wil je precies?
Moosje van 5 ging er even voor zitten.
Een Pluk taart!
Met Pluk en Aagje, en de Petteflat, wel de flat mét het torenkamertje.
En Dollie, oh ja, ook het kraanwagentje. Veel marsepein ook graag.
En vergeet je de stampertjes niet, en meneer Pen, enne.....
De kraanwagen is rood hè!

Ok prima. Ik kocht een flinke rol marsepein, zette de kleurstoffen klaar.
Rukte doosjes poedersuiker aan.
Bakte een zachte grote vanillecake om uit te snijden.
Zette jam & mascarpone klaar om te plakken & te vullen.
Pakte de vakliteratuur erbij: Pluk van de petteflat, aan de slag!

Ik plakte tot aan mijn oksels, maar was redelijk tevreden met het resultaat,
en veel belangrijker, de jarige was erg tevreden. Superblij zelfs.
Hoera!

zondag 3 juli 2011

dip & smeer

Perfect zomer eten,
een knisperend stukje groente met een dipje;
een wortel met een likje yoghurtsaus met gepofteknoflook & citroen
een stengel bleekselderij of komkommer met geroosterde paprika-feta dip
een tomaatje met wat humus

Of brood met een sausje,
bijvoorbeeld een versgebakken broodstengel & artisjokkenmousse met verse munt
of een zwarte olijvendip met ansjovis op een stukje geroosterd brood

Een knapperig gebakken frietje met een zelfgesneden tartaarsausje
een geroosterde paddestoel met gesmolten kruidenboter

Ja wat heb je dan verder nog nodig,
wat blaadjes sla,
een gegrild visje,
of bij dat gegrilde visje een verse tomatensalsa:

Snipper een rode ui en laat de snippers marineren in wat citroensap.
Snijd mooie rijpe tomaten in kleine stukjes,
snijd blaadjes bladpeterselie ragfijn.
Schep alles om met een scheut fijne olijfolie,
knisperend zeezout & versgemalen zwarte peper
(of wat ragfijn gesneden verse chilipeper)

Zet nog even koel weg om de smaken op elkaar in te laten werken.
Men lepelt er zo bakken vol van weg.

Dip'ze