maandag 21 december 2009

kerstmis-the bird

Is het echt nodig, zo'n grote vogel in de oven? Welnee! Een fijn biefstukje is ook heerlijk. Stoofvlees al dan niet van wild gemaakt. Ook heel fijn. En zo'n grote kalkoen blijft toch alleen echt lekker als je hem blijt bedruipen met zijn eigen kookvocht. Maar een flinke biokip is genoeg voor een beetje gezin. En met al die hapjes, voor- & bijgerechten heb je aan een klein stukje vlees toch eigenlijk al genoeg. Wat het echt feestelijk maakt is een fijne vulling.
Die maak je van kalfsgehakt (kistkalveren hebben we niet meer in nederland), maar half- om half kan ook. Appel, salie, broodkruim en een eitje.
Neem:
500 g gehakt
2 appels, in blokjes
6 blaadjes verse salie, fijngesneden (of 1 el gedroogde)
2 oude boterhammen, verkruimeld kunnen ook 3 beschuiten zijn
1 scharreleitje

Kneed alles goed door elkaar en breng pittig op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Vul je kip met dit gehaktmengsel. Wrijf je kip in met boter, en bestrooi rijkelijk met zout en peper. Braad de kip in een ingevette ovenschaal in 1 1/2 tot 2 uur gaar. Serveer de kip met plakken appel-gehakt vulling. Morgen geef ik nog een rijtje suggesties voor bijgerechten.

Als het idee van zo'n hele vogel je tegenstaat maar je hebt toch zin in kip. Draai dan kleine gehaktballetjes van het appel-gehaktmengsel. Braad ze in wat olijfolie goudbruin, haal ze even uit de pan. Bak in het vet van het gehakt wat scharrelkipfilets goudbruin en serveer met de gehaktballetjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten