maandag 20 december 2010

kerstmis

Wat eten we dit jaar?
Ja dat kan van alles zijn, er zijn bladen, boeken & websites vol.
Niet te veel last-minute gekook lijkt me.
Ik houd van klassiek..
Neem een stuk vlees, vorig jaar vulde ik een ribstuk van Beemster landvarken met appel & salie, omring dat door blokjes winterse knollen.
Gebruik rijkelijk klontjes boter of olie, Hussel alles om, bestooi met peper & zout en wat salieblaadjes. Rooster alles 40 tot 50 minuten in een hete oven. Vegetariërs laten het vlees gewoon weg. Met wat gebakken bospaddestoelen is dit ook heerlijk. En die zijn, hoera voor kerst, deze week bij iedere buurtsuper te krijgen.
Net als die zakjes verse cranberry's. Die je met een glaasje water, een snuf kardemon en wat flinke lepels rietsuiker snel inkookt tot een heerlijke compôte, Je kunt er wat blokjes appel of peer doordoen.
Nog een lekker sausje.. Kook een pot fond, gevogelte bij vogels en varken, wild bij de rest in tot de helft, leng de fond weer aan met een flinke scheut slagroom en voor de liefhebbers wat drank... Bij het varkensrib raad ik een scheut cognac aan, bij rund of wild rode wijn en bij kip wellicht cider of champagne.
Kook groene boontjes knapperig gaar en je hebt je hoofdgerecht wel zo'n beetje compleet...
Er kan voor hen die dat ontberen nog iets van aardappel bij, fluweelzacht in pureevorm of kroketjes, er staat op dit blog nog ergens een toprecept voor aardappel-cantharel kroketjes voor bij een wildstoof.

Voor en na is wel zo feestelijk, rooster brood en zorg voor wat pâté, gerookte wilde zalm, garnalen of mooie plakjes rosbief. Grill een paar gamba's. Neem zoute boter, Perfect vooraf.

Serveer dan een bordje of een glaasje soep, een bouillon, fond of een bloemkoolsoepje is lekker.

Voor na het eten bak je een prachtige taart, kopen kan ook! Zorgt voor wat mooi ijs en een berg kerstsnoep...
Iedereen blij,

Voorzie iedereen tijdens elke gang rijkelijk van drank en dan komt het wel goed met die kerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten