woensdag 6 april 2011

soep

Er zit op zich een mooie kern van waarheid in de reclame die zegt dat als je tijdens je drukke leven een hele week lang tosti's, pizza en pannekoeken eet je vitamines kunt bijtanken met een kop soep.
Maar dat hoeft geen vers opengetrokken zak te zijn van een niet nader te noemen merk.
Soep maken is zo eenvoudig dat heb je zo gefixed.
Even als tegenhangervan die zakkensoep reclame wat verse soeprecepten.
Een salade is trouwens zowiezo vaak in een minuutje of 5 bij elkaar geraapt, maar we hadden het nu over soep.
Als je nog zelfgemaakt bouillon in de vriezer hebt liggen, prima, maar naar een blokje grijpen is in dit geval echt geen zonde.

Men neme een ruime pan, een staafmixer.

BLOEMKOOLSOEP: Fruit een fijngesneden uitje in de soeppan, snijd intussen een bloemkool in stukjes.
Bak die heel even mee.
Schenk dan anderhalve liter water in de pan en 2 kippenbouillonblokjes.
Breng aan de kook en kook tot de bloemkool zacht is,
Pureer alles met een staafmixer, roer er een glaasje melk door,
een flinke scheur lekkere olijfolie. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Lekker met wat versgesneden peterselie, geraspte oude kaas & knapperig brood

COURGETTESOEP: Begin weer met een uitje, en een gedroogde halve theelepel salie en schep er 2 flinke courgettes in blokjes bij. Schenk er weer anderhalve liter water en bouillon(blokjes) of een pot gevogeltefond bij. Kan groenten of gevogelte zijn.
Even doorkoken, zo'n 10-12 minuten, pureren en op smaak brengen met peper & zout
Maak er tosti's van zachte geitenkaas met tomaat bij, maar old school ham & kaas is ook erg lekker.

TOMATEN-PAPRIKA SOEP Een blik gepelde tomaten of in het seizoen 4-5 verse in blokjes, een pot gegrilde paprika's, zónder vel! 1/2 liter groentenbouillon, rund is ook lekker. Als je van pittig houdt een rood pepertje erbij.
Pureren met een flinke scheur crème fraîche of dikke Turkse yoghurt,op smaak brengen met zout en desgewenst extra peper, Turkse pizza erbij

FRISSE GROENE LENTESOEP Neem een pak diepvriesdoperwtjes of een pond verse erwtjes, 1 1/2 liter kippenbouillon, 125 ml slagroom, Laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken en maal fijn met 4-5 verse muntblaadjes.
Op smaak brengen met zout & peper.
Lekker met wat zachte geitenkaas erin.

2 opmerkingen:

  1. heerlijk!! plan gelijk een soepje in!
    dank voor de recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat kan je toch heerlijk schrijven!! gr Naomi

    BeantwoordenVerwijderen