dinsdag 5 mei 2009

asperges

Een kilo had ik gekocht, niet al te dikke.
Snijd de houtachtige onderkant eraf en schil ze. Leg ze in een passende pan met een goed sluitende deksel net onder water. Voeg een flinke klont boter toe en ruim zout. Breng je asperges aan de kook en draai direct het vuur uit. Laat ze met de deksel op de pan tot lauwwarm afkoelen.
Kook intussen je eieren tot het wit hard is en het geel zacht. Smelt een half pakje boter, schep het wittige schuim er voozichtig af. Bij gebrek aan citroenen heb ik door de boter een flinke scheut lekkere witte azijn geroerd.
Schep de nog warme asperges uit het kookvocht op je bord en bestrooi ze met zout, nootmuskaat en (witte) peper naar smaak. Schenk er ruim botersaus overheen en serveer ze met plakken ham en de eieren. Bestrooi met grofgesneden kervel of bladpeterselie. Lekker met een frisdroge witte wijn.

Er zijn natuurlijk nog vele manieren om asperges lekker te eten, met Hollandaise saus en in plakjes gerookte wilde zalm met groene kruiden eiersaus.
Een andere favoriet van mij is dit voorgerecht:
Snijd een tiental lauwwarme asperges in grove stukken, schep ze om met een half onsje gestoomde zeekraal. Schep deze salade om met een pittige mosterd vinaigrette en serveer op plakjes gerookte vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten