zondag 3 mei 2009

zomereten

Naarmate de zon meer gaat schijnen verwatert het contact met mijn laptop. Ik ga zomaar een lang weekend naar zonnig Friesland, eet alleen maar ijsjes en loempia's op koninginnedag.

Maar in de zon hebben we de eerste houtskooltjes ontstoken en dat vraagt om nieuwe receptuur.



Begin met het poffen van wat knoflook; haal een hele bol knoflook uit elkaar tot losse teentjes in de schil en zet ze onder een laagje olijfolie. Breng de olie tegen de kook aan en laat een half uurtje zachtjes garen, draai dan het vuur uit en laat alles samen afkoelen.




  • Bestrijk plakjes courgette met knoflookolie en grill ze kort.
  • Schep wat blokjes oud brood om met wat knoflookolie en bak ze in een anti aanbak koekenpan bruin krokant, geweldige croutons voor bij de salade of als snackje bij de borrel.

  • Pers de zacht geworden knoflook door een pot Helmann's mayonaise, of zelfgemaakte. Breng op smaak met wat zout en serveer bij gegrilde worstjes, stukken brood en allerlei rauwkost.

  • Snijd nu wat van de zachte knoflook fijn, en kneed het met wat geraspte gele citroenschil, fijngeraspte bladpeterselie en grof zeezout door verse roomboter. Rol het in een flinke plak plasticfolie tot een rolletje en laat even in de koelkast opstijven. Neem nu een paar flinke entrecotes of wat biefstukken. Laat ze goed op kamer-, in ons geval buitentemperatuur komen. Grill ze op een loeihete barbecue aan weerszijden mooi bruin gestreept. Snijd je boter in plakjes en laat ze smelten op het vlees. Serveer met versgemalen peper naar smaak. Dep de sappen op met wat brood.

De zomer is wat mij betreft gewoon begonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten