dinsdag 13 april 2010

Lentesoep




Altijd maar die goede voornemens, weer een jaar ouder, de zon gaat nu echt schijnen. Niet meer om de dag! Dus een beetje meer groenten erin en wat minder B&J, wijntjes, zoutjes en dubbele maaltijden. DUS: tijd voor voorjaarssoep:

Lentesoep met salie- gehaktballetjes:

2 eetlepels olijfolie
2 preien, in ringetjes
1 uien gesnipperd
3 ons kalfsgehakt
1 klein eitje, of een halve
2 beschuiten
4 fijngestampte gedroogde salieblaadjes
1 1/2 liter kippenbouillon
4 wortels, in plakjes
2 handen krieltjes, gehalveerd
half pak diepvrieserwtjes
handje basilicumblaadjes en bladpeterselie

Pak een grote soeppan: fruit de ui en de prei in olijfolie op laag vuur tot deze glazig zien.
Kneed het gehakt met het ei, de salie en de fijngekruimelde beschuit door elkaar, als het nog te plakkerig is gebruik je wat extra beschuitkruim. Draai er soepballetjes van.
Als de ui glazig ziet schenk dan de bouillon in de pan. Schep de wortel en de aardappeltjes erbij en breng alles aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Schep dan de ballen en de doperwtjes (zo uit de vriezer), in de soep. Als er verse zijn natuurlijk verse!!
Laat nog 5 minuten doorkoken, snijd de kruiden nu fijn, roer ze door de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. En vooruit.. een klein scheutje mooie grassige olijfolie. Goed maal, en we hebben nog veel bakjes soep in de vriezer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten