dinsdag 14 september 2010

herfstgebak


foto: Sven Benjamins
Voor Onverwacht Nederland, het blad dat staatsbosbeheer 4 x per jaar voor haar leden maakt heb ik deze volgende recepten geschreven, gebakken en gestyled
Herfstgebak met zelfgeplukte ingrediënten
receptuur & (food) styling: Madame Charlotte

Bramen-lavendel cupcakes
9 stuks

1 tl gedroogde lavendel bloemtjes
50 ml melk
2 eieren, losgeklopt
100 g (riet) suiker
2 eetlepels honing
1 el vanillesuiker
125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
125 g boter
1 doosje bramen, ca 27-30 stuks
1 muffinvorm, ingevet

1 Verwarm de oven voor op 180 º C . Warm de melk op met de lavendel. Het mag niet koken. Zeef de lavendel uit de melk en laat even afkoelen.
2 Klop de eieren met de suiker, de honing en de vanillesuiker schuimig. Roer het bakmeel en dan de boter er doorheen. Roer er als laatste 3-4 eetlepels lavendelmelk door tot je een soepel beslag hebt.
Schep het beslag in de muffinvormpjes. Laat in ieder vormpje 2 bramen zakken
3 Bak je muffins in ca 20 minuten goudbruin en gaar! Serveer ze met een lik mascarpone en verse bramen. Lekker met een kopje earl grey thee.

Geen zin in lavendel of niet in huis? Gebruik gewone melk.


Suikerbrood met appel
10-12 porties

100 gram roomboter
500 gram bloem, gezeefd
1 theelepel zout
150 ml melk
7 gram droge gist
2 eieren, losgeklopt
2 grote of 3 kleine appels
1 theelepel kaneel
2 kardemonpeulen, fijngestampt
100 rietsuikerklontjes, grofgehakt
4 el rietsuiker

1 Laat de boter smelten en even afkoelen (houd 2 eetlepels apart). Schep de bloem met het zout in een kom. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de melk. Kneed dit met de boter en de eieren door de bloem tot een soepel deeg. Laat minstens een kwartier op kamertemperatuur rjzen.
2 Verwarm de oven op 200 º C. Schil de appels en snijd ze in kleine partjes. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 50 cm lang en15 cm breed. Verdeel de appel, de kaneel, de kardemon en de grove suiker hierover. Rol het brood nu losjes op.
3 Bestrijk het romdom met de rest van de boter en bestrooi met de losse suiker. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het brood erop, bak het midden in de oven in ca 40 minuten gaar en bruin. Laat het afkoelen.

Hazelnoot-haver koekjes
18-20 stuks

100 g bloem
100 havervlokken
1 mespunt zout
50 g hazelnoten, grofgehakt
1 ei, losgeklopt
75 g boter, gesmolten
100 g riet- of bruine suiker
2 el honing

1 Verwarm de oven voor op 200 º C. Roer bloem, havervlokken, zout en hazelnoten goed door elkaar. Schep goed om met het ei, de boter, de suiker en de honing zodat je een grof kleverig beslag krijgt.
2 Schep met behulp van 2 lepels kleine bergjes van het beslag op een ingevette bakplaat en druk ze een beetje plat. Houd ongeveer 1 centimeter afstand tussen de koekjes.
3 Bak de koekjes in 12-15 mnuten mooi bruin en gaar. Haal ze direct van de bakplaat en laat ze afkoelen en uitharden op een rooster.

Je kunt de hazelnoten vervangen door allerlei soorten noten, bijvoorbeeld beukenootjes of walnoten.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Charlotte, in het recept voor het suikerbrood met appel staat niet wat je met de appel moet doen. Ik neem aan samen met de kaneel, kardemon en suiker over de deeglap verdelen. Ik mis ook de 2e rijs?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de appels staat erin!
    2e rijs was niet echt nodig...
    Prima en lekker plakkerig brood zo!

    BeantwoordenVerwijderen