zondag 28 november 2010

harira

Ik heb de erwtensoep voor onze pop up soep bar gemaakt zoals moeders het al van oma had geleerd, met een klein pastinaakje extra en de worsten van Slagerij de Wit ipv een grootgrutter. New & improved zullen we maar zeggen.


Maar harira maakte mijn mama nog niet dus heb ik het internet wat afgestruind en toen gebladerd in de prachtige arabia boeken van Nadia & Merijn. Fijngesneden uitjes en een pastinaakjes aanbraden in olie, met kaneel, chili, komijn & gember. Dan wortel erbij voor het zoetje. De bouillon op basis van lamsnek, iets met tomaten en rode linzen. En dan wat gedroogde abrikoos om de soep wat vriendelijker te maken. Ik heb de kikkererwten maar weggelaten, het was tenslotte geen vastentijd. Wat een heerlijke kruidige soep.
Voor een beschaafde familiepan soep is het recept ongeveer zo:

Harira van Madame Charlotte:

4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
1 peen & 1 pastinaak, in kleine blokjes
mespunt kaneel, chilivlokken, gedroogde gember & gemalen komijnzaad
2 blikken tomatenblokjes à 400 g
1 stuk lamsnek, met been én aanhangend vlees
2 ons rode linzen
4 gedroogde abrikozen, in piepkleine blokjes
versgesneden korianderblaadjes

Verhit de olie in een flinke soeppan, braad hierin de ui, de peen, de pastinaak en de gedroogde kruiden in tot de ui glazig ziet.
Schenk er nu de tomaten bij en 3-4 liter water bij. afhankelijke van hoe groot je pan is.

Leg de lamsnek in het kookvocht en roer de linzen en de abrikozen erdoor. Breng alles aan de kook en laat op zacht uur ca 2 uur doorkoken met een flinke eetlepel zout.

Schep als het vlees loskomt van het been het lamsvlees uit de pan, laat afkoelen en snijd het aanhangende vlees in kleine blokjes. Schep ze terug in de pan. Als het goed is zijn de linzen inmiddels uit elkaar gevallen.

Breng de soep nu goed op smaak, voeg extra zout toe, indien gewenst chili en eventueel extra kaneel.
Serveer de soep met versgesneden koriander naar smaak.
Wij serveerden er Marokkaans maisbrood met versgedraaide humus bij.

3 opmerkingen:

  1. Maar waar haal je in vredesnaam een lamsnek met aanhangend vlees vandaan, Charlotte? Verkopen ze dat echt bij de slager??? adri #kookanalfabeet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de Turk in het verlengde van de Jan Eef richting centrum, bij club 8 links! Maar een stuk lamsbout met been kan ook hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijke soep! Heb 'm zonder lam gemaakt (krijg een veganist voor de lunch) maar dan is ie nog lekker!

    BeantwoordenVerwijderen