maandag 28 september 2009

de tatin

Even snel na een lange dag fotograferen voor Madame Charlotte. Fijne plaatjes en zelfs een poging van een mooi portret van ondergetekende gedaan.
Het beloofde recept van de tarte tatin:
Neem een ingevette taartvorm. Snijd 6 vijgen in 4-en. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Smelt 2 eetlepels boter met 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak alle vijgenstukken met de doorgesneden zijde even in dit honing-boter mengsel..
Verdeel een handvol pecannoten over de bodem van de taartvorm. Schik hierop de vijgen met de doorgesneden zijde naar beneden.
Rol op een met bloem bestoven werkblad 4 vellen bladerdeeg tot een egale grote plak. Leg over de vijgen en snijd de randen even bij. Bestrijk je deeg met losgeklopt ei en bestrooi ruim met rietsuiker.
Bak je taart in 25 minuten gaar en goudbruin. Draai hem nog warm om op een groot bord. Lekker met een bol vanilleijs.

Nog even voor de geschiedenisles, de tatin vindt zijn oorsprong in een mislukte taart van een van de Franse gezusters Tatin. Ze legde de bodem per ongeluk bovenop de appeltaart. Dit bleek prima te werken, ook voor ander fruit. Krokante bodem met zoet sappig fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten