vrijdag 18 december 2009

kerstmis- koningstaart

Deze ultieme kersttaart is een variant op Nigella's 'ongelofelijk makkelijke chocolade-vruchtencake'

Als eerste onderstaande in een pan doen, zachtjes 10 minuten laten koken en dan nog zo'n 30 minuten laten staan. De wodka was oorspronkelijk Tia Maria. Maar dat had ik niet en wodka heeft Madame Charlotte altijd wel in huis!

350 g pruimedanten, onpitten en in kleine stukjes snijden
250 g gele rozijnen
150 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes snijden
175 g zachte boter
175 g rietsuiker
200 g vloeibare honing
2 sinaasappels; rasp de schil fijn en pers ze uit
1 theelepel kaneel
2 eetlepels cacao
flinke scheut wodka

Zo'n 10 minuten voordat je half uur wachten voorbij is verwarm je de oven voor op 150 graden. Roer 3 eieren los en schep er 150 g gezeefd bloem, 75 g amandelmeel (fijngemalen amandelen) 1/2 theelepel bakoeder en 1/2 theelepel baking soda (dubbelkoolzure soda) door. Schep dit door je vruchten en drank mengsel. Bekleed een taartvorm of een ovenschaal met bakpapier en stort dit mengsel erin. Het ruikt nu al naar kerstmis. Ik heb de mijne 1 uur en 45 minuten in de oven gezet.
Laat de taart rustig afkoelen op een rooster. Je kunt hem direct eten of in bakpapier en plasticfolie wikkelen. Dan is hij met kerst nog heerlijk.

Ik heb hem geserveerd met een laagje van creamcheese en poedersuiker. (ca 100 g creamcheese omgeroerd met 125 g poedersuiker) Zilveren eetbare glitters erop maken het helemaal af!

Tijdens het snijden van al dat gedroogde fruit heb ik geluisterd naar Frank Sinatra's kerstalbum, ik denk dat de taart daar nog lekkerder van werd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten