dinsdag 15 december 2009

kerstmis-cranberry chuntney

Heb de afgelopen dagen met veel plezier staan koken voor een hele leuke groep mensen. Ze maken samen een aantal van de mooiste bladen van Nederland. Ik kookte hun kerstdiner dat ze in een prachtig versierde villa me veel lichtjes en leuke acts kwamen opeten. Door alle perfect gestylde rijp op de velden een prachtig winter wonderland.

Samen met een leuke groep mensen of een gezellige buurvrouw, lekkere hapjes eten en een drankje drinken. Kaarsjes aan en kerst is zo rottig nog niet.

Ik wil jullie een aantal super feestrecepten geven. Zodat er bij gebrek aan inspiratie volgende week door iedereen toch heerlijk kan worden gegeten. Maar waar te beginnen? Misschien bij deze chuntney, van cranberries en appel. Lekker bij het hoofdgerecht. Maar ook prima bij ijs, brownies en gedroogde vruchtentaart. En als je hem nu maakt en koel bewaard blijft hij goed tot kerst. Opeten en volgende week nieuwe maken is ook een uitstekende optie.

Neem een zak verse cranberries (ca 300 g) en 4 elstar appels. Snijd de appels in kleine dobbelsteentjes en bestrooi ze zolang met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Stamp in een vijzel 2 kardemonpeulen fijn, gooi de blaadjes weg. breng in een pan met een dikke bodem de cranberries met 8 eetlepels rietsuiker, de kardemon en een klein glaasje water aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig om. Schep dan de appel erdoor. Laat nog 5 minuten zachtjes koken. Als je het daarna in schone jampotten schept en daar weer een feestelijk lint om doet heb je gelijk een top cadeau voor de kerst.

p.s. als je heel veel nodig hebt doe je alle ingrediënten gewoon keer 2, 5 of 10. Je hebt alleen een grotere pan nodig, de kooktijd bljft hetzelfde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten