vrijdag 4 december 2009

le poulet

Men neme een kip, een fijne, een die lekker buiten heeft gelopen en liefst ook nog een biologisch dieet heeft gevolgd. Ja ze zijn duurder dan de gemiddelde plofkip. Maar ook veel smakelijker. En als we niet allemaal eens en voor altijd besluiten geen plofkippen meer te kopen, komen we er nooit meer van af.
Het is inmiddels december dus de eerste flessen bubbels zijn opengegaan. We hadden de 1e ook nogal wat te vieren. Eindelijk live! En wat een leuke & lieve reakties krijgen we.
Maar goed. Qua feestelijke zaken, die kip dus. En die ging ik niet als gebruikelijk met een citroen in zijn buik en wat kruiden op zijn vel in de oven mikken. Maar zoals het een echte feestvogel betaamt: feestelijk vullen.
Het was een flinke kip dus ik nam:

een pond kalfsgehakt,
een flinke eetlepel fijngesneden salie,
een zoet-zure appel, in blokjes,
wat broodkruim,
een scharreleitje,
zeezout & versgemalen peper.

Kneed alles door elkaar. Stop de vulling in de holte van de kip, goed aanduwen. Trek het kippenvelletje over de vulling en zet vast met een prikker. Wrijf de kip rondom in met roomboter en bestrooi met zeezout & versgemalen peper.
60 minuten in een oven van 180 graden en dan nog 30 op 200 graden om de kip lekker goudbruin te laten kleuren. De oventijd is vanzelfsprekend afhankelijk van de grootte van je kip. Serveer stukjes kip met dat goudbruine vel en een plakje van de gehaktvulling. We aten er zachtzoete doperwtjes bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten