maandag 17 januari 2011

ode aan de ui

Je kunt zin hebben in een Hollandse bal,
een pittig bordje nasi,
een urenlang gestoofde Italiaanse saus,
zoete chutney voor bij de pâté.
Er gaat altijd wel een uitje in.
Het geeft scherpte en ook frisheid. Rauw door een salade of gesnipperd bij tartaar.
Glazig gestoofd geeft hij net dat beetje extra aan een soep, een net iets te laffe courgette wordt zo met wat salie een verleidelijke groente.
Gecaramelliseerd kun je er bijna jam van maken.
In zijn geheel meegestoofd in wijn of bij een gebraad worden het zoete smaakbommetjes.
Ik zou zonder niet meer kunnen.
Nooit meer uien, dat moet bijna zo zijn alsof je je geurvermogen verliest.

Maak snel een potje van deze uien-chutney!

Snijd een pond uien in dunne ringetjes
Schenk een flinke scheut olie (3-4 lepels) in een pan met een dikke bodem,
laat de uien op laag vuur zachtjes smoren
Voeg toe: een eetlepel verse tijmblaadjes
een scheut azijn, ik vind Japanse rijstazijn erg lekker, lekker zacht
Maar dat kan ook een andere fijne azijn zijn.
Een flinke lepel zout en versgemalen peper naar smaak.
Roer de uien regelmatig om en na ca 15 minuten zullen ze mooi goudbruin en boterzacht zijn.
neem desnoods 10 minuten langer.
Geduld is in deze een schone zaak. Hoe zachter gestoofd, hoe zoeter de ui.

Schep het in een schone pot en bewaar in de koeling.
Lekker bij....pâté, met zure augurkjes
op een broodje kaas,
met worstjes & zachte puree

En met een roestvrijstalen zeepje van dille & kamille ruiken je handen niet de rest van de week naar ui.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten