zondag 14 maart 2010

groenten

Ik bladerde van de week verlekkerd door een oude Donna Hay en zag er allerlei groentendips. Dat is altijd al een borrelhappenfavoriet, met grissini, toast of andere broodachtigen. Ook altijd fijn om een gewone boterham mee op te leuken.
Ik stond toch in de keuken om een feestje op te fleuren. Dus als je ook een uurtje of wat hebt.
Pof wat knoflook; hele teentjes knoflook, met schil onder een laagje olijfolie zetten en op een warmhoudplaatje zachtjes een half uur laten pruttelen. Laat afkoelen in de olie. Als je niet alles gebruikt, bewaar de rest dan in een schone jampot.
Pof hele aubergines in een oven van 180 graden. Prik er met een vork wat gaatjes in en leg ze 50 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.
Voor de auberginepuree: verwijder de schil van 3 gepofte aubergines en maal met 3 teentjes gepofte knoflook zonder schil, een blikje uitgelekte witte bonen, een flinke scheut grassige olijfolie, zeezout en versgemalen peper tot een smeuige dip. Voeg eventueel wat citroensap toe om het iets frisser te maken.
Nu het nog net geen lente is maakte ik een pompoenpuree. Snijd een flinke flespompoen in blokjes, rooster ze op een ovenplaat 40 minuten in een oven van 220 graden. Besprenkel eerst met olijfolie, zeezout, gedroogde salie, een snufje kaneel en een fijngevijzeld gedroogd chilipepertje. Pureer in de keukenmachine met een gelijke hoeveelheid volvette Turkse yoghurt. Heel fijn dipje!
En dan de all-time favorite: gegrilde paprika zonder schil met een gelijk deel zachte feta, een handje bladpeterselie, wat peper en lekkere olijfolie pureren. Dippen maar!

Als het eindelijk echt lente wordt maken we weer zachte spinaziedipjes, zoete bospeentjes met sinaasappel & knapperige erwtjes met jonge geitenkaas en munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten