vrijdag 5 maart 2010

patat

Patat bakken is een kunst en ik kan vol trots zeggen dat ik deze kunstvorm redelijk beheers. Maar daar ging een hele studie aan vooraf. Ten eerste: veel patat eten, proeven en bedenken welke ik nu de lekkerste vind. In de Voetboogsteeg zat mijn eerste grote patatliefde mede door de Belgische sauzen, Andalusiësaus is echt zo lekker! Toen friet van snackkot Eiburgh, die als ze goede zin hebben er zelf tartaarsaus bij maken of er heerlijk stoofvlees bij serveren. Mijn laatste vlam is het Friethoes, eerder al uitgebreid beschreven.
Maar nu zelf aan de slag.
Ik had al met veel belangstelling het frietbakverslag van Janneke Vreugdenhil gelezen op haar nrc-next blog en sinds ik laatst Jeroen Meus van Plat préféré met de hand én een lineaal de ideale frieten zag snijden was ik om.

Op advies van een vriend ging ik naar de aardappelboer bij de markthallen en zei hem dat ik friet ging bakken, hij gaf me een zak van 25 kilo grote Agria's mee. Ik kocht olie (een mix van zonnebloem & arachide), sleep mijn messen en ging aan de slag. Ik vind ze het lekkerst met een beetje schil, dus het is zaak alle modder goed van de aardappels te boenen. De beste maat is een friet van 1 centimeter breed & dik en lekker lang. Vers gesneden wreef ik ze goed droog met een schone theedoek. Het vet verhit tot 140 graden, exact gemeten met mijn kookthermometer. De frieten 10 minuten voorgebakkenen zonder ze te laten kleuren, toen laten afkoelen. Het vuur opgestookt tot het vet 180 graden was. Bak de frieten goudbruin & krokant in ca 4 minuten. Goed zouten. Daar heb ik speciaal zo'n friet-zout-bus voor gekocht. Proef 1 friet voor of ze goed gezouten zijn. Z nodig bij-zouten. Direct serveren, liefst met fijne mayo. Bijvoorbeeld een flinke klodder Hellmann's.
Zo bakte ik afgelopen week 15 kilo friet voor én af! Tot grote vreugde van mijn cateringgasten in het bos. Ik had zelf stemmig bruin papieren puntzakken gevouwen. Madame Charlotte's frietvorkjes erbij. Helemaal top! Ga een medaille voor mezelf maken meester frietbakker...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten