dinsdag 10 mei 2011

eitje

Zit u ook elk jaar met een paaschocolade-eierenoverschot?
Die achtergebleven brokken & eitjes kun je niet meer met goed fatsoen bij de thee serveren.
Achter elkaar wegknagen op een onbewaakt ogenblik is een goed idee.
Maar je kunt ze ook evolueren in iets lekkers, bijna spectaculair.
Chocoladetruffels.
En een kind kan de was doen, zo demonstreerde mijn kleine mademoiselle.

Hak ongeveer 300 gram paaschocolade leftovers in stukken, kleine eitjes kunnen zo in de metalen kom.
Hang deze boven een pan kokend water, en laat de hete stoom de metalen kom verwarmen zodat de chocolade gelijkmatig smelt.
Dit noem je "au bain marie" Roer af en toe. Pas op de kom wordt heet!

Dit kan in principe ook in de magnetron, maar dat vind ik dan wel weer een stuk minder romatisch.

Roer 200 ml ongeslagen room door je chocolade, roer even goed door met de garde, laat een uurtje afkoelen.
Roer alles nogmaals goed door met een garde en zet het spul een paar uur, of een nachtje koud weg.

Bestrooi voor bereiding een bord met een dikke laag cacaopoeder, neem 2 kleine lepeltjes en een bakje heet water.
Doop de lepeltjes in het hete water en schep een balletje van het chocoladetruffelmengsel uit de kom. Of een cannelle zo je wilt.
Rol het chocoladeballetje door het cacaopoeder. Herhaal dit tot je chocoladeroommengsel op is.
Voilá! Chocoladetruffels en die kun je weer met heel goed fatsoen serveren.
Of cadeau doen in een doosje met een lintje erom.

Als je door het chocolademengsel nog wat lekkers schept is ook fijn. Scheutje drank, fijngesneden gedroogd of geconfijt fruit. Snufje kaneel, kardemon of chilipeper. Fijngehakte noten.

1 opmerking:

  1. Ook superlekker met wat rum en fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil erdoor!

    BeantwoordenVerwijderen