maandag 31 januari 2011

die taart

Een luchtige frambozenmoussetaart met een bodem van country cookies & romige chocolade, afgetopt met zoet luchtig eiwitschuim & verse fambozen.
De jarige was zich er wel van bewust dat verse frambozen niet te vinden zijn en dat dat een zeer eco-onvriendelijke wens was.
Maar als je altijd jarig bent eind januari wl je ook wel eens wat.

Ook frambozentaart eten?
Ik beschrijf laagje voor laagje...

koekbodem:
Neem een half pak country cookies en verkruimel ze heel fijn, dat gaat goed met een keukenmachine. Maar in een theedoek fijnmeppen met de achterkant van een soeplepel kan ook.
Smelt ca 50 g roomboter, roer dit door de kruimels en verdeel de kruimels over de bodem van je taartvorm en druk ze goed aan.
Zet even weg in de koeling om op te stijven.

laagje chocoladecrème:
Smelt 100 g slagroom & 2 flinke scheppen chocolade galettes, of fijngebrokkelde stukjes chocolade samen in de magnetron of in een klein steelpannetje Bestrijk je koekbodem hiermee, zet je taarbodem weer terug in de koeling om op te stijven.

frambozenmouse:
Leg 5 velletjes gelatine te weken in koud water. Klop 250 ml slagroom goed stijf. Verwarm in een steelpannetjes 4 flinke eetlepels frambozenjam met het sap van 2 citroenen en een paar lepels poedersuiker, laat de inmiddels zachtgeworden gelatinevelletjes er in oplossen.
Roer alles goed door en laat het mengsel weer even afkoelen tot het een beetje begint op te stijven.
Spatel nu je gelatine fruitmengsel luchtig door de slagroom tot je een egale roze mousse hebt. Schenk deze op de chocoladebodem, verdeel gelijkmatig met de spatel en laat zeker een uurtje in de koeling staan.

merenque:
Klop 4-5 eiwitten in een vetvrije kom stijf. (wrijf de kom even in met citroensap dat werkt altijd prima) . Klop er op het laatst nog ongeveer 5 lepels poedersuiker door. Verwarm nu de gril in je oven voor, of zet je oven op de hoogste stand.
Verdeel het eiwit in mooie pieken over je taart, laat het buitenste randje vrij.
Laat het eiwitschuim nu in de hete oven in 3-5 minuten mooi goudbruin kleuren. Let op: hoe korter de taart in de oven staat, hoe beter. Anders smelt hij! Verdeel nu het hele bakje frambozen over de rand van de taart. Zet hem nu minstens nog een uur in de koeling.

Deze roze zoete frambozen-chocoladeweelde weet een druilerige zondagmiddag in januari prima op te fleuren.

vrijdag 28 januari 2011

doe maar gewoon

We eten iets snels, iets gewoons.
Dat betekent iets dat we al 100 x aten, prima bevalt en minstens 1 x in de 2 weken op het menu verschijnt. Graag snel klaar,
Voor de mlle's is dat liefst pasta met spekjes, doperwtjes & witte saus.
Spekjes uitbakken, pasta koken.
Dan de witte saus, die kan wisselen, hangt er eigenlijk gewoon vanaf wat we in huis hebben.
Restje slagroom, crème fraîche en anders een beetje bechamel.
De eerste 2 mik je door de krokant gebakken spekjes. Schud er diepvrieserwtjes zo uit het pak bij, schep er zoveel pastakookvocht door totdat het een smeuïge saus wordt. Even goed doorwarmen, niet te lang. Frisgroene doperwtjes zijn wel zo smakelijk.
Voor de bechamel roer je een lepel bloem door de spekjes met aanhangend vet, laat even garen. Schenk er dan al roerend melk bij (ongeveer 200 ml schat ik). De saus zal langzaam binden, als hij te dik is voeg je extra melk of pastakookvocht toe.
Dan dezelfde doperwtjes even mee laten warmen.
Breng je saus pittig op smaak met wat versgemalen peper.
Giet de beetgare pasta af, en schep snel om met de saus.

Je kunt er nog wat citroensap en/of wat fijngesneden verse muntblaadjes aan toevoegen, lekker fris. Maar eigenlijk al te frivool voor gewoon, toch?

woensdag 26 januari 2011

easy cheesy

Als je eindelijk, eindelijk mag afzwemmen voor je A. Dan mag je kiezen wat je wilt eten.
Daarvoor zijn overigens vele argumenten bij ons thuis goed genoeg.
Ik noem een tand eruit, sommen af, vrolijk opstaan, zomaar....

Maar je zwemdiploma halen en voor mama nooit meer doorstoofde middagen in een heet zwembad hangen is een dinerkeuze A+
En het werd het kaasfondue.
Om die kom gesmolten kaas met een vleugje knoflook, lepeltje bloem, wat citroen & veel wijn een beetje prettig naar binnen te werken hebben alle arabische broodsoorten die we konden vinden aangerukt.
Lekker veerkrachtig dik rond brood, het klassieke Turkse brood, een lange dunne surfplank met sesam & Libanees platbrood.
We hebben een bos peentjes geraspt. Lekkere trostomaatjes gekocht en groene boontje beetgaar gekookt en omgehusseld met wat knoflookolie & citroen. Ik moet zeggen, zo eens per jaar een prima gezelschapspel.

Toe een hele grote bak Ben & Jerry's leeggelepeld

maandag 24 januari 2011

worst

Ik kan soms zo verlangen naar een lekker worstje, en dan bedoel ik echt lekker, zoals die van slagerij de Wit.
Net op de fiets heb ik er al even over nagedacht. Ik zou een boekje vol worstrecepten kunnen maken.
Voor ieder seizoen wat wils.
Met dit koude druilerige weer, serveer je ze met een uienjus & een flinke scheut rode wijn.
(donker bier is ook lekker)
Straks in het voorjaar, venkelworstjes met risotto
Van de zomer pittige merquez van de barbecue met een yoghurtsausje, tabouleh & gegrilde groenten
Als de herfst weer begint te lonken, met geroosterde groenten & paddenstoelensaus.
En tegen de feestdagen zijn kleine wildworstjes toch een geweldig borrelhapje.

Gisteren heb ik me tot mijn eigen treurigheid beholpen met scharrelworsten van de supermarché,
dat was niet zo'n goed idee. Want als ik het over worst heb, heb ik het wel over lekkere worst.

Voor die fijne uienjus, bak je de worstjes in een grote pan rondom bruin in wat olijfolie en/of boter.
Als ze gekleurd zijn voeg je er 3-4 uien bij, dungesneden in halve ringetjes.
Deze laat je lichtbruin kleuren. Voeg dan een flinke scheut rode wijn toe en een groot glas water.
De worsten zorgen voor genoeg aroma, alleen bij vieze worsten voeg je nu een flinke scheut fond toe om de boel te redden.
Laat met de deksel op de pan even sudderen.
Serveer met puree.

zondag 23 januari 2011

amai

Och, de kok van le plat préfére, hij deed mijn hart smelten. Zoals hij de frieten met een centimeter op maat sneed & varend op de Seine heerlijke gerechten kon bereiden. Smoorverliefd. Maar veilig van een afstandje, met de beeldbuis ertussen.
Vandaag zag ik hem al zappend opeens weer. Hij bakte een taart met witlo(o)f.
Iets met makkelijke gerechten. Ik houd helemaal niet van quiches, en witlof, mwôah...
misschien gecaramelliseerd met pecannoten. Maar zo?
Maar dat accent, zodra de belgen over 'groentjes' beginnen ben ik verkocht.
Ik was aan de buis gekluisterd.

In Brussel gaan wonen is misschien toch wel een heel goed idee, Frans & Vlaams, mijn beste vriend woont er.
En die tongval. Het gaat vandaag geloof ik helemaal niet over eten, maar eten bereiden terwijl er met een Vlaamse tongval over wordt verteld.
Het doet mij in ieder geval net zo goed watertanden.

zaterdag 22 januari 2011

een vis

Goede voornemens, ik neem ze ze me nooit persé per 1 januari voor, maar zo in het algemeen.
Dat de afgeschudde kilo's eraf blijven, lekker blijven eten. Wat vaker in een zwembad duiken. Minder vlees en meer vis eten.
Liefst zo vers mogelijk.

Dus fiets ik op zaterdag naar de markt voor een verse vis.
Ik kijk zo even op de vissenseizoenskalender en bestel dan bij de visboer een mooie grote vis. Laat hem schoonmaken en vul zijn buik dan thuis weer met wat laurier en citroen. Wrijf hem in met zout & peper.
Even in een hete oven tot hij net gaar is.
Maak er witte bonenpuree met gepofte knoflook bij, (een afgespoeld blik of een pot met bonen met lekkere olijfolie, zeezout & gepofte knoflook opwarmen & fijnprakken).
En serveer met een salade van fijngesneden venkel & sinaasappel. Met wat honing & geroosterde kummelzaadjes.

Ik ga voor een Dorade denk ik.

donderdag 20 januari 2011

gevulde pasta

Ik droomde er al dagen van en dan zit er niets anders op dan maken & eten.
Nee, ik maak niet iedere week verse pasta. Verre daarvan.
Maar een zelfgevulde ravioli is een genot.

Aan de slag dus...eerst het deeg kneden. Ik heb van een zeer jeugdige jamie ooit geleerd 1 ei op 100 gram grano duro.
Wij maakten 3 op 3.
Goed doorkneden tot een prachtig soepel geheel en even in plasticfolie in de koeling leggen.
Dan de vulling:
Pompoen moest het zijn,
ik sneed een kleine pompoen in blokjes, en vijzelde een stukje gedroogde rode peper, 2-3 gedroogde salieblaadjes, een flinke snuf kaneel en een lepeltje grof zeezout tot poeder. Schep de blokjes pompoen om met dit kruidenmengsel en ruim olijfolie.
Rooster ze nu 40 minuten in een oven van 200-220 graden.

De mademoiselles blieven geen pompoen dus voor hen maakte ik een basis kaasvulling van 4 flinke eetlepels ricotta, net zoveel geraspte oude kaas, en dan weer zoveel geraspte provolone, versgemalen witte peper en wat fijngeraspte sinaasappelschil. Proef even of er nog zout nodig is.

Nu de pastavellen.
Ja hoor, we hebben een nieuwe gezamelijke hobby in maison Charlotte.
Pasta draaien, dat geklooi met het pastamachientje en deeg viel erg in de smaak. Het kan ook met een deegroller.
Wel mooi dun uitrollen zodat je er bijna doorheen kunt kijken.
En het fijne van zelf ravioli maken is dat je zelf de vorm mag bepalen, wij deden dat redelijk free-style. Soort van vierkant maar dan wel rondom dichtgedrukt met een vork. Bestrijk de randjes even met losgeklopt ei zodat alles stevig vastzit.

Van 1 vierde van het deeg draaiden we genoeg vellen om 2 porties kaasravioli's te maken.
Je kookt ze in ruim kokend & gezouten water. Als ze gaan drijven zijn ze gaar. Deze serveerde ik met een mengsel van warme gesneden spinazie met een flinke scheut slagroom en extra geraspte kaas. Er werden nog net geen vingertjes bij opgegeten.

Dan de mijne, ik prakte de geroosterde pompoen fijn door de rest van de kaasvulling en vulde er een volgende vierde deel van het deeg mee. Van de rest maken we vanavond sliertjes.
OK, het is geen 30 minuten maal, maar het gedoe valt wel heel erg mee. En zo lekker!!
Ik ben er voor gaan zitten met een glaasje wijn, deed er een scheut slagroom bij en extra geraspte provolone. Wat een feest.
Een blaadje groen erbij was mooi geweest, maar bij gebrek aan moestuin-balkon was het zo ook heel geweldig.




Mijn droomdiner uit een mooie eetglossy van lang geleden begint met groentenravioli's met 3 verschillende vullingen, dan luxe fruit-de mer en taartjes toe. Dat leek me altijd zo mooi, maar wel veel gedoe. Toch geloof ik dat ik er nu klaar voor ben. Mijn verjaardagsdiner wordt mijn droomdiner. Met 3 soorten ravioli vooraf.

maandag 17 januari 2011

ode aan de ui

Je kunt zin hebben in een Hollandse bal,
een pittig bordje nasi,
een urenlang gestoofde Italiaanse saus,
zoete chutney voor bij de pâté.
Er gaat altijd wel een uitje in.
Het geeft scherpte en ook frisheid. Rauw door een salade of gesnipperd bij tartaar.
Glazig gestoofd geeft hij net dat beetje extra aan een soep, een net iets te laffe courgette wordt zo met wat salie een verleidelijke groente.
Gecaramelliseerd kun je er bijna jam van maken.
In zijn geheel meegestoofd in wijn of bij een gebraad worden het zoete smaakbommetjes.
Ik zou zonder niet meer kunnen.
Nooit meer uien, dat moet bijna zo zijn alsof je je geurvermogen verliest.

Maak snel een potje van deze uien-chutney!

Snijd een pond uien in dunne ringetjes
Schenk een flinke scheut olie (3-4 lepels) in een pan met een dikke bodem,
laat de uien op laag vuur zachtjes smoren
Voeg toe: een eetlepel verse tijmblaadjes
een scheut azijn, ik vind Japanse rijstazijn erg lekker, lekker zacht
Maar dat kan ook een andere fijne azijn zijn.
Een flinke lepel zout en versgemalen peper naar smaak.
Roer de uien regelmatig om en na ca 15 minuten zullen ze mooi goudbruin en boterzacht zijn.
neem desnoods 10 minuten langer.
Geduld is in deze een schone zaak. Hoe zachter gestoofd, hoe zoeter de ui.

Schep het in een schone pot en bewaar in de koeling.
Lekker bij....pâté, met zure augurkjes
op een broodje kaas,
met worstjes & zachte puree

En met een roestvrijstalen zeepje van dille & kamille ruiken je handen niet de rest van de week naar ui.

zaterdag 15 januari 2011

mooie eet (&drink) herinneringen

Terwijl ik heerlijk lui in bed een fijn boek uitlas (het vervolg op chocolat dat me zeker een aantal weken serieus doet overwegen een chocolaterie in Parijs te beginnen) stroomden mijn ogen vol tranen van emotie.
Mijn 9-jarige mademoiselle ging koffie voor me zetten!
Dat is bij ons niet een knop indrukken van één of ander machien.
Maar een espressopotjes loswrikken, leegtikken, schoonspoelen, met water & verse koffie vullen, stevig vastdraaien, gas aansteken, laten koken, uitdraaien en voorzichtig vanuit dat loeihete koffiepotje in een kopje schenken.
Snufje kaneel erbij en een scheutje warme melk. Kleine zus had geholpen de melk in het kopje schenken. Dus glunderden beiden even trots: ze hadden samen koffie gezet voor me. Prachtig.

Vooral dat gasaansteken heb ik altijd met de nodige schrikbeelden vergezeld dat was dus de laatste heldendaad die voor dit kopje koffie genomen was.
Maar nu was het hek los...
Een uur of wat later:"roereitje mama?"
We maken het regelmatig samen, maar helemaal alleen?! "Graag liefje!"
Ik heb intens tevreden liggen luisteren naar de geluiden uit de keuken, zodra het vuur aanging kreeg ik daarbij live verslag van boter smelten, ei in de pan, extra peper en of tegen het einde de kleine mademoiselle en ik toch even live kwamen kijken.
(en als ik er toch stond het uit de pan wilde scheppen en even snel spek bakken) Geweldig ontbeten.

De dag kon niet meer stuk, maar er was ook nog een tourtje met logée mademoiselle door de Chinese groothandel. Inclusief kruidenzoekwedstrijd.
Dan besluiten wat je dan wilt lunchen van de Surinaamse lunchtent, bakabana? broodje fa-chong met zuur of toch een risolle? Hoezo spreken ze hun talen niet?

En dan een diner waar ze tevreden van hun gebraden kip en meegeroosterde sinaasappels kluiven. Zit er mosterd door deze mayo? Lekker! En dan alweer door diezelfde Mlle zelfgebakken taart voor haar vriendin. Waarvoor we gisteren geen kookboek nodig hadden. Nee die cakejes die jij uit je hoofd weet, doen we al het deeg in dat vierkante blik. Dan doorsnijden veel nutella ertussen. Lekker recept toch? Mijn culinaire moederhart bloeide vandaag...

donderdag 13 januari 2011

arabische gehaktbal

Geen gehaktbal is hetzelfde, althans niet bij ons thuis.

Ter compensatie van de stromende regen had ik echt nog wel wat extra warmte nodig gisteren.
Die blijf ik dan voorlopig maar in het eten stoppen.
Ditmaal in arabische gehaktballetjes.
Ik haalde een kilootje Turks half om half gehakt. Dat is daar lam met rund.
Daar deed ik door:

-1 groot ei
-4 fijngekruimelde beschuiten
-1 flinke eetlepel zout
-2 flinke eetlepels dikke Turkse yoghurt
- een eetlepel gevogeltefond in poedervorm (Franse supermarché) (kan ook gewoon nog een eetlepel zout zijn)
en voor de extra zon:
- 8 heel fijn gesneden verse munt blaadjes
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen rode peper
- 1 theelepel gemberpoeder
-1 tl vergemalen witte peper.

Kneed alles heel goed door elkaar en draai er walnootgrote balletjes van.
Bak ze in olijfolie rondom knapperig, bruin & gaar.
(rund-lam ballen mogen nog een beetje rosé zijn)

We hebben er al een heleboel opgegeten bij de borrel met een likje humus.
Maar ze zijn ook erg lekker met couscous & geroosterde groenten
In tomatensaus door de pasta met geraspte wortelsalade
Op een broodje met de heerlijke citroen piripiri saus die we in de webwinkel verkopen & een handje groen.

Ik maak graag veel ballen, want een portie in de vriezer is altijd fijn voor "je weet maar nooit".

dinsdag 11 januari 2011

wat eet jij het liefst?

Morgen eten we hier allemaal wat we het allerlekkerst vinden vanwege een fraaie collectie restjes, althans...
Voor de mademoiselles is dat een uitgemaakte zaak:
Nummer 1 wil kip in massala-citroensaus met doperwtjes & rijst
Nummer 2 een groot stuk lasagne
en jij mama?

Tsja, mijn lievelingsrecept wisselt per week, per dag en soms zelfs wel per uur.
Wat zal het morgen zijn? Ik heb net 2 dagen rendang gegeten, dat vind ik heel lekker....
Maar dat hoef ik morgen echt niet nog een keer.
Toch iets oosters dan misschien?
Of een melanzane....
Chinees gemarineerde spareribs van Beemster landvarken....

Of gewoon mijn favoriete snelle hap,
helemaal niet fotogeniek, maar lekker:

Snijd een aubergine in piepkleine blokjes, strooi er wat zout op en laat even staan
Verhit een scheut olie in de wok en bak de aubergineblokjes al omscheppend goudbruin.
Schenk er dan een flinke scheut hoi sin saus bij en breek een ei boven de pan.
Schep op hoog vuur nog even goed om tot het ei gestold is.
Lekker met wat fijn gesneden verse muntblaadjes, een restje witte rijst en een flinke lepel hottie sambal aardappel.

(als je geen rijst hebt staan, wel je in de tijd die het kost om de aubergine te bereiden een portie rijstnoodles in kokend water)

zaterdag 8 januari 2011

zon op je bord

Ik weet het, lekker afgezaagd die titel.
Maar in deze bijzonder druilerige januari-maand heb ik veel behoefte aan zon.
En zo niet op mijn hoofd, dan wel op mijn bord.

Een grote kom Thaise kippensoep kan me zo weer uit een winterdepressie trekken.
Chili con carne met tortilla, quacemole, verse koriander, zoete mais en veel zure room. Ik word al blij als ik er aan denk.
En als de druilerigheid heel erg is met een flinke kan marquerita, het is tenslotte citrusseizoen.
Of de warme smaken van een zonnig Indonesië, de kruidige verleiding van een tafel vol mezze uit een arabisch land.

Gisteren heb ik me in goed gezelschap bij restaurant Beyrouth dapper door alle 15 mezze's heen gegeten, daar fleur je enorm van op.
(de licht morsige ambiance valt vanzelf weg)
Maar je kunt ook eenvoudig zelf je tafel vol mezze zetten thuis, een beetje van jezelf en een beetje van de winkel.
Alles zelf maken mag natuurlijk ook altijd.

Koop Libanees platbrood, hang een emmertje Turkse yoghurt in een doek.
Pof een paar aubergines (prik er met een vork gaatjes in en leg ze 50 minuten in een lauwwarme oven), snijd paar aardappels in piepkleine blokjes.
Koop een bos munt & een bos peterselie. Scoor een mooie granaatappel. Haal ergens goede falaffel & flink wat lekkere humus.
Zorg voor goede olijfolie en een paar citroenen.

Mik de aardappelblokjes met olijfolie, zeezout, wat chilivlokken en een snufje komijn in een hete oven tot ze bruin krokant zijn, leg op het laatst de falaffel erbij om op te warmen. Pureer de aubergine (zonder schil) met een teentje gepofte knoflook, zeezout, peper en een flinke schep Turkse yoghurt tot een romige dip.
Schep de uitgelekte yoghurt (nu Labne) om met lekkere olijfolie en wat zout. Garneer met granaatappelpitjes.
Schep een mooi blik olifantsbonen, ontdooide tuinbonen (of allebei) (in het seizoen natuurlijk verse!) om met citroensap, olijfolie, fijngesneden munt en bladpeterselieblaadjes.
Schep alles in mooie schaaltjes. Snijd het brood in puntjes. Zet een pot muntthee, trek een fles wijn open.
Zo kom je de druilerige namiddag wel door!

donderdag 6 januari 2011

experiment

Soms wordt toveren met smaken meer een soort heksenpap.
Het leek een mooi idee na het kijken van veel foodtube filmpjes: viskoekjes! en dan met, leve de duurzaamheid,
zonder fout gevangen vissen of uit hun habitat gerukte exemplaren buiten het seizoen: sardines uit blik!
Met aardappelpuree, een eitje en gebonden met kikkererwtenmeel. Voordat we er knapperig bruine koekjes van bakten leek het nergens naar....
Maar eenmaak gebakken in olijfolie, geserveerd met een flinke lik yoghurtdip met gepofte knoflook was het helemaal niet vies.
Maar het is nog lang geen recept om na te maken deze vissige falaffel.
Volgende x eet ik de sardines weer op crostini's met tomaat & knoflook. Gebruik witvis voor de koekjes en mik er een paar handjes verse kruiden en eventueel wat zoet knappende doperwtjes door. En geen kikkererwtenmeel maar gewoon een beetje witte bloem.
Dat dus.

maandag 3 januari 2011

Een nieuwjaars weekmenu

Wat zullen we deze week eens eten, dat bedenk ik me regelmatig.
Ik maak dan een serie plannen voor de komende dagen waar ik me niet altijd aan houd.
Zal voor nu eens hardop ons weekmenu overpeinzen...

maandag:
Vanavond is makkelijk, de kleine Mademoiselle is vandaag echt jarig en heeft lasagne besteld.
Ik maak 2 soorten, lekker veel voor onverwacht bezoek. 1 vegetarische met ricotta, provolone & spinazie
en een klassieke met bolognese, alles wat over is kan zo de vriezer in....

dinsdag:
Er is nog een stuk cha sieuw, er is nog superlekkere bouillon van de Chinees gemarineerde kippetjes en er zijn nog wortels.
Met een beetje extra groenten en wat rijst wordt dat een fijn maaltje

woensdag:
Meer opeten in plaats van laten verpieteren en weggooien is een van mijn nieuwjaarsvoornemens. Dus eten we in ieder geval aardappels vandaag. Meer vis is ook zo'n voornemen. Dus aardappeltjes uit de oven, of gekookt met peterselieboter, een gebakken visje en groene boontjes. Daar zijn de dames dol op.

donderdag;
Dan hebben we krankzinnig laat balletles, ik maak dan een grote pan soep denk ik die we ervoor alvast grotendeels kunnen leegeten. Als we dan thuiskomen nog een blik witte bonen in tomatensaus. Wel die van Heinz, de enige lekkere. Daar hebben we er altijd wel een paar van staan. Voor de mademoiselles dan, ik heb voor mezelf een voorraad kleine blikjes cassoulet uit de Franse supermarché

vrijdag:
Heb ik het rijk alleen, dus wordt het extra pittige afhaal Indonesiër of lekker uit eten.

zondag 2 januari 2011

Weer een feestje

Mijn kleinste meisje is bijna 8,
dat hebben we vandaag vast even groots gevierd nu het nog net vakantie is, fijn als je daarvoor plek hebt in je kookatelier.

Er was een bombe gevuld met frambozenmousse, overgoten met witte chocolade ganache & roze roosjes.
bovendien versierd als konijnenberg met witte konijntjes
Ook waren er brownies met een cheesecake-topping en alle resten feestdagensnoep die we konden vinden.

Een paar doosjes cider + een appelsaptap en een sinaasappeltap.

En dan nog wat te knabbellen:
Sticky spare ribs & kipkluifjes
Bara-oliebolletjes
Geweldige kroepoek in de meest flitsende kleuren & vormen
Ga naar de Chinese groothandel, koop wat van die zakjes en een fles frituurvet, gegarandeerd succes!

Wat groenvoer,
En de frituur heeft ons niet teleurgesteld: een kleine stroom dimsum's
Begeleid door een waterkers- & een sweet chili dipje.

Van de week maar wat gestoomde vis met groenten op het menu zetten....

zaterdag 1 januari 2011

Koreaanse taco

Mevrouw Sterk in Eten creëerde voor het oud & nieuw feest Koreaanse taco's.
Wat waren die lekker zeg! Geweldig feesteten.
Er waren prachtige witte take-away bakjes met lenteui, koriander, tomaat, komkommer, sla, rode ui, spinazie, witte rijst
Heerlijk gemarineerde entrecôte & eendenborst, kimchi, hete saus, een heerlijk soja-mirin sausje
Daarbij een hele berg tortilla's en maar vullen & vouwen.
Geweldig eten voor op een buffet ook, maar zo gezellig aan tafel vouwen, vullen & happen. Helemaal top.

Vooraf had ik een bergje spare-ribs & kippenkluifjes in mijn favoriete Chinese marinade gefabriceerd.

En na 12-en ging een serie gefrituurde dim sum (gewoon kant &klaar gescoord bij de Chinese groothandel) er ook nog prima in!

En volgens mij waren en ook oliebollen, maar die zijn niet zo aan mij besteed!

Een heel goed begin van een smakelijk, voorspoedig & gelukkig nieuwjaar!