woensdag 8 april 2009

Een gehaktbal

Tsja... een eenvoudig recept. Dat zou ik wel kunnen geven...
Maar je kunt zoveel in een gehaktballetje doen.
Ik maak het liefst van die hapklare kleintjes.
Waar Karlsson van het dak zijn mond zo graag mee vol propt. Hoewel ik denk dat hij het met de Zweedse balletjes van de Ikea doet.


We beginnen met de basis:
Op een pond gehakt, laten we half om half biologisch gehakt nemen.

Gebruiken we 1 ei, 2 fijngekruimelde beschuiten en een flinke theelepel zout.
En dan.....
Met een fijngesnipperd sjalotje heb je al een hele behoorlijke Hollandse bal.
Maar we maken dit keer mijn Italiaanse variant:


We doen het volgende bij de basis:
Pers 2 teentjes knoflook uit en kneed ze met 4 flinke eetlepels ricotta, een half bosje fijngesneden peterselie, 2 eetlepels gele rasp van een citroen
en een scheut lekkere olijfolie door het gehakt. Breng pittig op smaak met zout en versgemalen peper. Draai er walnoot grote balletjes van.
Verhit een laag olijfolie in een grote koekenpan of braadpan en bak de balletjes rondom bruin. Laat ze op middelhoog vuur nog even zachtjes doorgaren. En eet ze zo op, bij een glaasje wijn. Of schenk er een blikje tomatenblokjes bij, laat even doorkoken en serveer ze samen met beetgare spaghetti

1 opmerking: