zaterdag 25 april 2009

lasagne

Blijven jullie eten? Wat eten we?
Lasagne.
Altijd goed, en vrijwel altijd alles in huis.

In de voorraadkast:
-1 ui
-2 teenjes knoflook
-olijfolie
-blik gepelde tomaten
-gedroogde tijm

-2-3 eetlepels bloem
-2 gedroogde salie blaadjes
-bolletje nootmuskaat en een rasp
-lasagnevellen

In de koelkast:
-flinke klont boter
-100-200 ml melk, liever niet al te koud
-100 g pittige kaas
-bakje ricotta

In de vriezer:
-pak spinazie

Op het balkon:
-verse peterselie

En er ligt op mijn groentenschaal altijd nog wel een citroen en een courgette.

1 Snijd de ui en de knoflook fijn, verhit 2 eetlepels olie in een pannetje met een dikke bodem en fruit hierin de ui en de knof tot ze glazig zien. Schenk de tomaten erbij, breng op smaak met gedroogde tijm, zeezout en peper. Laat een half uurtje zachtjes doorkoken,
2 Ontdooi de spinazie.
3 Laat de boter smelten, schep de bloem erbij en roer goed door elkaar. Zorg dat voor deze witte saus de bloem niet verkleurd. Draai het vuur laag. Schenk de melk erbij. Roer goed met de garde tot alle klontjes zijn opgelost. Breng je saus zachtjes aan de kook. Zodra hij kookt zal je bechamel binden. Wordt hij te dik, voeg dan nog wat melk toe. Breng op smaak met zout, peper, de fijngekruimelde salie en een flinke snuf nootmuskaat
4 Schep de helft van de geraspte kaas door de ricotta met 3 eetlepels fijngesneden peterselie, een eetlepel lekkere olijfolie, de gele rasp van een halve citroen en zout en peper naar smaak.
5 Snijd de courgette in dunne plakjes.
6 Pak de lasagne vellen.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je ovenschaal in. Ik neem altijd een grote cakevorm van glas omdat ik het leuk vind als je de laagjes goed ziet zitten.
We gaan stapelen:

Schep een laagje tomatensaus onderin je schaal, leg er een laag lasagnevellen op. Leg hierop een laag courgette en besmeer ze met een dun laagje bechamel. Strooi er wat kaas over. Leg er een laag pastavellen op. Schep hier tomatensaus op en dan de helft van de spinazie, weer een laag vellen. Nu je ricottamengel. Weer vellen dan wat tomatensaus, de rest van de courgette, bechamel, kaas, vellen, tomaat, spinazie, vellen, dikke laag bechamel en ten slotte ruim kaas.
Alles 50 minuten in de oven en klaar.
Nu kun je rustig gaan zitten en de krant lezen, doorborrelen met het bezoek dat toch al bleef eten of je kinderen uit de opvang gaan halen en even wat brood voor morgen.
Als je toevallig iets aan groene blaadjes in huis hebt maak je er nog een simpele salade erbij, met citroensap, olijfolie, peper en zout.

Als er meer dan 5-6 mensen komen eten, maak je gewoon een dubbele portie in een grotere schaal. En met zijn 2-en eet je 2 x heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten