zaterdag 24 oktober 2009

Poolse huwelijksdag



Na een rustdag met een bezoek aan de zwarte Madonna in Częstochowa, proeven van 4 soorten Pierogi (spinazie, ruski; met kaas en aardappel, met vlees en met zuurkool) en het officieel maken van mijn getuige zijn met veel stempels, papieren tekenen en mannen in bruine pijen. Echt! de koster was met zijn kale hoofd en ronde buik een karikatuur van zichzelf. We rijden 's avonds nog even de banden van de huurauto lek op de fijne Poolse wegen maar dan is de dag daar.
We hijsen ons allen in ons mooiste pak en gaan in een stoet, broer in een witte limousine (ja! middle of nowhere of niet) de bruid halen bij haar ouderlijk huis. Mijn broer "koopt" volgens de traditie zijn bruid met wodka en veel cash. En daar is ze.. een stralende wolk van wit. Op naar de kerk met de Hollandse saxofoon spelend pater, de Poolse misdienaren en Pools gezang. Een sliert bruidsjonkers en meisjes, ook op hun mooist! Ze worden plechtig getrouwd. Dan is het feest, we doen nog even een rondje platteland zodat broer zijn bruid over de ouderlijk drempel kan tillen. Ik zou zeggen het huis uit, maargoed..
Op naar het feesthotel, Ontvangst van bruid en bruidegom met koek, wodka (wat anders?) en witte duiven. Dan champagne, felicitaties, muziek en aan tafel. Gedekt met torens van snoep, koek, fruit. Fris, limonade, bier & wijn en als eerste kippensoep. Om een filmpje in de maag te leggen voor dat wat komen gaat. Kort samengevat eten, drinken, dansen, spelletjes tot diep in de nacht. Er waren kruski; een soort gnocchi, schnitzels, eend & kip, 3 soorten kool, dan gebakjes, dan weer brood met allerlei lekkers, weer taartjes, met veel gelatine verstevigde mousse met volgens mijn meisjes stukjes rubber, ijs, bietensoep, een heel speenvarken, goulashsoep en wodka. Veel wodka. Manden snoep voor de kinderen.
En dan was er nog het groepsportret. Met zijn allen (zo'n 100 man) op bankjes, benen de juiste kant op, jasjes dicht, rug recht. Ik kan niet wachten tot ik die foto zie.
En dat dansen, de kerkjasjes gingen uit en ingeregen tops, korsetachtige jurkjes, als het maar vastzit met touwtjes. En dansen maar. Jong & oud. Draaien en stappen op de maat. Geen eigen ritme, niks free style. Je hoeft er niet altijd blij bij te kijken. Maar het was goed en het was mooi. Broer zong: can't help falling in love with you, hij knipte eerder al zijn meterlange donkere krulhaar af en bekeerde zich tot overuigd katoliek en trouwt in Polen. Wat wil je als vrouw nog meer?
En dan deden we de volgende dag het feest nog eens dunnetjes over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten