maandag 22 februari 2010

mangiare

Ja er diende natuurlijk gegeten te worden. Flesje water, flesje wijn.
En dan... We hebben een aantal tips. 1. Kun je van buiten niet het restaurant in kijken door gordijnen of gesloten deuren. Gaan! 2. Van de sleutelbrenger van ons appartement Maurizio: Als een pizza margarita duurder is dan 7 euro. Niet doen! Bedrog!
En 3.. volg de Italianen. Leer wat basis woorden. Aqua frizzante (met bubbels) vino rosso/ bianco. Bongiorno, Bonne Sera. Goede middag en avond als je binnenkomt. En gracie = dankjewel.
Do as the Romans do. Sommige restaurants hadden geen kaart. Antipastibuffet en daarna krijg je de pasta die klaar is. Of vraag de specialiteit. Eet wat de buren eten. Wijzen helpt. Mijn basis Italiaans bestaat gelukkig uit ingrediënten. Heerlijke dingen gegeten. Veel artisjokken, ossenstaart in groenten-tomatensaus met pecorino. Ossebucco met porcini. Pasta's met zeevruchten en precies genoeg peper, gevulde courgettebloemen...Een melanzane, bijna te lekker. Beef in Barolo saus. Lunchen vanaf een uur of 1, half 2.. En vanaf een uur of 8 dineren.
De volledige menu's, antipasti-primi (pasta)- secundo (vlees-vis-vega) en dolce (toe) konden we echt niet aan. Maar daarvan hebben we in het buurtrestaurant naast het station op de valreep een indrukwekkende sessie gezien. Gewone man, type arbeider: Eerst een mand brood met picante olie, dan een groot bord pasta met spek-pecorino-tomatensaus (ik kan lekker eten, echt! Maar kreeg dat bord na wat antipasti niet leeg) Maar dan! Een halve kip met aardappeltjes uit de oven en spinazie, vergezeld van meer dan een fles wijn. We moesten onze trein naar het vliegveld halen. Maar weet zeker dat hij daarna minstens nog 1 tiramisu heeft genomen en koffie met grappa.
Wij hielden het op hapjes en dan óf een pasta, pizza óf een lekker stuk vlees. Soms een toetje. Het was een feest. Appartement was top, mensen heel vriendelijk-echt bijna overal supervriendelijke mensen. Kom daar in A'dam maar eens om. Zeker als toerist. De koffie! En de liefde voor lekker eten. We gaan snel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten